U trendu

Kopiranje SZO narušavanje ustavnog poretka zemalja

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je da ako bi Albanci pokušali da naprave nešto što je slično Zajednici srpskih opština (ZSO) koja treba da bude formirana na Kosovu, to bilo narušavanje utavnog poretka zemalja u kojima se formira.

„O ZSO se raspravlja na teritoriji Kosova i Metohije, za koju je predvidjena suštinska autonomija i Srbija u tome iskreno učestvuje. Ni za jednu drugu državu u okruženju, niti za ostale delove teritorije Srbije, ne vode se razgovori o suštinskoj autonomiji. Tako da bi se svi pokušaji kopiranja ZSO u tom smislu sveli na narušavanje ustavnog poretka tih zemalja“, rekao je Nikolić za Večernje novosti od utorka.

On je dodao da je moguća saradnja izmedju lokalnih samouprava u državi, ali i da je moguća i prekogranična saradnja u skladu sa ustavima i odlukama vlada zemalja u kojima se saradnja odvija.

Gradovi Tirana, Priština, Tetovo, Ulcinj i Preševo formirali su Uniju albanskih opština u regionu, prenela je makedonska državna agencija MIA.

Prema izveštaju Televizije Top Čenel iz Tirane, time je prvi put „formirana unija glavnih opština u regionu kojima rukovode Albanci“, a ta asocijacija ima za cilj izgradnju mehanizama potrebnih za medjusobnu saradnju.

Gradonačelnici pet gradova iz Albanije, Makedonije, Srbije, Kosova i Crne Gore su formiranje Unije albanskih opština u regionu dogovorili pre nekoliko sedmica, a juče u Tirani su potpisali platformu za saradnju u oblasti urbanizma, životne sredine, kulture, investicija i inovacija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.