U trendu

Kosovski Srbi u Beogradu u četvrtak predaju peticiju državnom vrhu

Predstavnici Srba sa Kosova predaće u četvrtak državnom vrhu Srbije potpise više od 21.000 kosovskih Srba koji su podržali peticiju za raspisivanje lokalnih izbora i vraćanje institucija Republike Srbije na Kosovo i Metohiju.

Delegacija sa Kosova koju će činiti Slaviša Ristić, Radenko Nedeljković, Goran Milenković i Nemanja Jakšić peticiju će predati premijeru Aleksandru Vučiću, predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću i predsednici parlamenta Maji Gojković, rekao je predsednik kosovskomitrovačkog odbora Demokratske stranke Srbije Nemanja Jakšić na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, toga dana u 13 sati oni će održati konferenciju za novinare ispred Skupštine Srbije.

Jakšić je ocenio da postoje objektivni uslovi za održavanje lokalnih izbora, koji su u skladu i sa Rezolucijom SB UN 1244.

Jakšić je podsetio da su skupštine opština na Kosovu i Metohiji raspuštene  2013. godina i da od tada rade privremene lokalne samouprave, bez pravnog osnova i utemeljenja u zakonu u Ustavu Srbije.

Član predsedništva DSS-a Marko Jakšić naveo je da „peticija narodu na Kosovu i Metohiji garantuje da se država Srbija nije odrekla ovog prostora“.

„Ukoliko država Srbija organizuje lokalne izbore u skladu sa Ustavom Srbije, to je dokaz da su Kosovo i Metohija njen deo“, rekao je Jakšić i ocenio da bi parlamentarni izbori organizovani po principu dijaspore, ili pod upravom OEBS-a, značili da KiM nisu deo Srbije.

Jakšić se prokomentarisao izbor Hašima Tačija za predsednika Kosova i rekao da je sramno što su Srbi učestvovali u tome, imajući u vidu njegovo učešće u ratnim sukobima i povezanost sa trgovinom ljudskim organima.

Konferenciji za novinare u Kosovskoj Mitrovici prisustvovao je i Andrija Mandić predsednik Nove srpske demokratije u Crnoj Gori. On je preneo podršku srpskih sunarodnika iz Crne Gore, koji kako je rekao, imaju iste probleme kao i Srbi na Kosovu.

Peticiju je početkom decembra pokrenuo Patriotski blok.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.