U trendu

Kritično u Čačku i Lučanima

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefnaović izjavio je, nakon sednice vladinog štaba za vanredne situacije, da je najkritičnija situacija zbog poplava u Ministar unutrašnjih poslova izjavio je, nakon sednice vladinog štaba za vanredne situacije, da je najkritičnija situacija zbog poplava u Čačku i Lučanima.

Pratićemo i stanje u Novom Pazaru. Hiljadu pripadnika vojske i policije je na terenu u tim opštinama. Pratićemo pre svega slivove Morave, Timoka i Ibra i da li će biti opasnosti od izlivanja ovih reka“, rekao je Stefanović.

Stefanović je izjavio da su cilj uvođenja vanredne situacije na teritoriji Srbije preventivna dejstva i mere.

‘Želimo da omogućimo drzavnim organima da brzo i efikasno izađu u pomoć građanima ukoliko to bude potrebno“, rekao je Stefanović.

On je naveo da će se u naredna 24 sata intezivno pratiti situacija zato što još uvek nisu potpuno jasne prognoze Hidrometorološkog zavoda.

Prema njegovim rečima, vreme se menja bukvalno iz sata u sat i od količine padavina zavisiće i situacija na terenu.

Kako je rekao, videće se pre svega slivovi Morave, Timoka i Ibra.

“Videćemo da li će i dalje biti opasnosti od izlivanja ovih reka i naravno pratićemo situaciju sa dovoljnim brojem snaga“, rekao je Stefanović.

Na pitanje gde je najkritičnije, on je istakao da su to i dalje one opštine koje su i pre nekoliko dana imale poplave pre svega Čačak i Lučani.

Navodeći da se prati i situacija u Novom Pazaru, on je istakao da su vojska i policija već na terenu i to gotovo 1.000 pripadnika vojske i policije.

“Uputićemo značajno pojačanje tim snagama prateći situaciju iz sata u sat i očekujem da ćemo tokom sutrašnjeg dana imati još jednu sednicu Republičkog štaba za vanredne situacije na kojoj ćemo doneti nove mere ukoliko to bude potrebno odnosno koordinirati sve aktivnosti svih snaga na terenu“, rekao je Stefanović.

On je istakao da se u ovoj situaciji pripremaju sve snage za brzo reagovanje ocenjujući da je važno da narod vidi da su faktički svi – jedinice policije i vojske na terenu, da su zajedno sa ljudima.

“Očekujemo od svih ljudi koji se angažuju na terenu da budu maksimalno svesni situacije, posvećeni borbi za svaki ljudski život ukoliko dođe do izlivanja, ali naravno i u zaštita kuća i imovine“, rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, zbog toga će u narednim narednih dana biti angažovana dodatna mehanizacija, postavljeni dodatni bedemi sve gde buede potrebno da bi se sprečilo izlivanje iz korita.

(Tanjug/Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.