U trendu

Krivci za pad helikoptera moraju da odgovaraju

Zamenica predsednika Demokratske stranke (DS) Gordana Čomić izjavila je danas da ni posle godinu dana od pada helikoptera, kada je stradalo sedmoro ljudi, nema podataka o predistražnim radnjama, a pogotovo ne o istrazi koja se vodi sa ciljem da se nadju odgovorni.

Kako je DS saopštio, Čomić je ocenila i da Vlada Srbije tu tragediju tretira kao nesrećan slučaj za koji niko nije odgovoran.

Ona je podsetila i da je javnost ostala uskraćena za odgovor na pitanja – ko je obavestio bivšeg ministra odbrane Bratislava Gašića da je potrebno pokrenuti misiju, ko ga je obavestio da bebu treba spasavati i na koji način je došao do te informacije, kao i ko je menjao plan leta.

„I mrtvima i živima dugujemo te odgovore“, navela je Čomić i dodala da nastradali neće biti zaboravljeni, te da će odgovori o krivcima biti pronadjeni ako ne sada, onda iduće godine.

Helikopter Vojske Srbije Mi-17 srušio se 13. marta 2015. godine, nešto pre ponoći, u širem rejonu aerodroma „Nikola Tesla“ u Surčinu, na povratku iz Raške, odakle je prevozio životno ugroženu bebu iz Novog Pazara.

U letelici su poginuli pilot major Omer Mehić, pilot kapetan Milovan Djukarić, zastavnik Nebojša Trajić, mehaničar letač Ivan Miladinović, lekar Dževad Ljajić, anesteziolog Miroslav Veselinović i beba iz porodice Ademović.

U javnosti se vodila rasprava o tome zbog čega je helikopter, uprkos lošim meteorološkim uslovima, pokušao sletanje na beogradski civilni aerodrom, a ne na vojni aerodrom u Batajnici ili helidrom kod Vojnomedicinske akademije na Banjici, kao i ko je odlučio da se leti za Beograd, a ne za Kragujevac, Niš ili Kraljevo.

Više javno tužilaštvo u Beogradu još se nije izjasnilo da li će i protiv koga pokrenuti istragu, a vojni analitičari smatraju da taj slučaj neće ni dobiti svoj epilog, naročito ne u vreme izborne kampanje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar