U trendu

Kuburović: Srbija će na jesen dobiti tužioca za ratne zločine

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović najavila je da će najesen biti izabrani tužilac za ratne zločine, doneti novi zakoni i pooštrene kazne za mnoga krvična dela, medju kojima su ona koja se odnose na polne slobode i nedozvoljeno držanje oružja.

Kuburović je u intervjuu za nedeljnu beogradsku „Politiku“ rekla da očekuje da će javni tužioci i tužilac za ratne zločine biti izabrani na narednom redovnom zasedanju Skupštine Srbije.

„Tim pre što su brojne aktivnosti iz Akcionog plana vezane upravo za sprovodjenje Strategije procesuiranja ratnih zločina i što smo u izvesnom zaostatku u njegovom sprovodjenju jer tužilac za ratne zločine nije izabran“, navela je ona.

Kuburović je dodala da bi Skupštini trebalo da stignu i izmene i dopune Krivičnog zakonika i novi Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa za suzbijanju organizovanog kriminala i krupcije.

Ona je rekla da bi novina bila i to da se pri višim tužilaštvima u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu formiraju četiri nova odeljenja koja će se baviti krivičnim delima sa koruptivnim elementima.

Takodje Skupštini bi, kako je dodala, trebalo da stignu i izmene Krivičnog zakonika koji prate Zakon o srečavanju porodičnog nasilja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.