U trendu

Kulturni centar odbio da izda salu sindikatu

Udruženi sindikati Srbije Sloga, koji su u Kruševcu održali sastanak na nivou cele Srbije, tvrde da je Kulturni centar Kruševac odbio da im izda salu „jer govore protiv vlasti“.

Predstavnik Sloge u Kruševcu Ivan Tripković rekao je danas da mu je prvo usmeno rečeno da će dobiti salu besplatno, ali da je, kada je uputio pisanu molbu, takodje usmeno obavešten da to neće biti moguće kao i da ne mogu ni da iznajme salu.

Nezvanično je, kako je kazao, saznao da direktor to nije odobrio jer „sindikat Sloga govori protiv vlasti“.

Direktor Kulturnog centra Kruševac Miroslav Smiljković rekao je agenciji Beta da je odluku da salu ne iznajmi sindikatu Sloga on doneo.

„Moje je pravo, kao direktora, da samostalno odlučim kome ću izdati salu. Takodje, mi smo osnovani kao ustanova koja promoviše kulturu, umetnost, radi sa decom i naš prostor ne treba da služi za promocije sindikata, nevladinih organizacija, bilo kakvu politizaciju“, rekao je Smiljković.

Objasnio je i da odlukom Upravnog odbora te ustanove, salu na korišćenje dva puta godišnje besplatno mogu da dobiju samo stranke koje imaju odbornike u Skupštini grada.

Udruženi sindikati Srbije Sloga juče su u Kruševcu održali sastanak koji je okupio predstavnike tog sindikata iz cele Srbije.

Na sastanku je, kako je novinarima rekao predsednik Sloge Željko Veselinović dogovoreno da se i u Kruševcu formira udruženje gradjana „Radnik nije rob“, preko koga sindikat Sloga planira da objedini sindikalno i političko delovanje.

To udruženje već postoji u nekoliko gradova u Srbiji.

Radnici u Srbiji su, kako je kazao Veselinović, poniženi i žive na ivici egzistencije, ugrožena su im sva ljudska i radnička prva, poslodavci ih teraju da nose pelene, a trudnice, porodilje, teško bolesni dobijaju otkaze, i Sloga hoće da skrene pažnju da se to dešava.

„Mi u Srbiji danas nemamo privredu, nemamo zapošljavanje, nemamo fabrike koje mogu da rade. Imamo montažne hale koje se grade na livadama, u kojima se ljudi tretiraju kao robovi. Na taj način ne može da funkcioniše ni jedna država“, rekao je Veselinović objašnjavajući potrebu da se sindikalno i političko delovanje objedine.

Glavni ciljevi su, dodao je, da se ukinu agencijsko zapošljavanje i Zakon o radu, da se ponište svi stečajevi kao i da se omogući formiranje radničkih saveta u preduzećima, što bi bio jedan od načina zaštite prava radnika.

Veselinović je podsetio da će se ispred Udruženja gradjana „Radnik nije rob“ kandidovati na predstojećim predsedničkim izborima, za šta je dobio podršku Evropske levice.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar