U trendu

Kurc i Å tajnmajer: EU nije potpuna bez zapadnog Balkana

Nemački i austrijski ministri spoljnih poslova, Frank Valter Štajnmajer i Sebastijan Kurc, poručili su da  Evropska unija nije kompletna bez Zapadnog Balkana i da vrata EU moraju da ostanu otvorena za zemlje tog regiona.

„To je potrebno kako bi se osiguralo da Evropska unija ostane najuspeÅ¡niji projekat očuvanja mira u celom svetu“, poručila su dvojica zvaničnika u autorskom tekstu koji je objavljen u izdanju lista Danas od četvrtka.

Kurc i Å tajnmajer istakli su vaÅŸnost samita posvećenog zemljama Zapadnog Balkana koji počinje sutra u Beču.

„Dana 27. avgusta ponovićemo svoju čvrstu privrÅŸenost evropskoj perspektivi svih zemalja Zapadnog Balkana i istaknuti svoju suÅ¡tinsku podrÅ¡ku ovom regionu“, poručili su Å¡efovi diplomatija Austrije i Nemačke.

Analizirajući proÅ¡lost i sadaÅ¡njost Balkana, oni su podsetili da dvadeset godina nakon zavrÅ¡etka ratova u ovom regionu vlada mir, a sve zemlje sa tog prostora ÅŸele da postanu članice Evropske unije.

„Postignut je suÅ¡tinski napredak koji se, međutim, ne sme smatrati zauvek garantovanim. Stabilnost u ovom regionu joÅ¡ uvek je na krhkim nogama i umnogome zavisi od Evropske unije“, ocenili su zvaničnici.  

Kurc i Štajnmajer smatraju da je perspektiva pristupanja Evropskoj uniji zasad jedini i najznačajniji podstrek za implementaciju strogih, ali preko potrebnih reformi, kao i za nastavak napora za pomirenje u regionu.

„NaÅ¡a privrÅŸenost datom obećanju da se Zapadnom Balkanu otvori evropska perspektiva ostaće ključ za očuvanje odrÅŸive stabilnosti kao i za uspeÅ¡no okončanje tranzicije političkih i ekonomskih sistema i druÅ¡tava u regionu. StrateÅ¡ki interes Evropske unije je da u zemljama Zapadnog Balkana vladaju mir, stabilnost i demokratija“, poručila su dvojica diplomata.

Bečki samit je drugi u nizu od pet samita koji su predviđeni do 2018. godine. Na Bečkom samitu, kao i ranije na inicijalnom Berlinskom samitu, okupiće se predsednici vlada, ministri spoljnih poslova i ministri ekonomije iz svih zemalja Zapadnog Balkana, kao i svi relevantni zvaničnici iz Evropske unije i iz međunarodnih institucija.

Zvaničnici Nemačke i Austrije, u autorskom tekstu, poručili su da je cilj samita trostruk – pod jedan, da se istakne suÅ¡tinski napredak koji je postignut u regionu, pod dva, da se joÅ¡ jednom potvrdi i ojača evropska perspektiva svih zemalja u regionu, i kao treće, da se joÅ¡ jednom podstakne sprovođenje reformi, unaprede ekonomske prilike, te da se osnaÅŸi saradnja u regionu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar