U trendu

Kurir: Diković krije snimak, MO: Vojska sve prosledila sudu

Povodom sumnji da načelnik Generalštaba Ljubiša Diković krije ključni snimak o padu vojnog helikoptera u martu ove godine, koje je danas izneo „Kurir“, Ministarstvo odbrane tvrdi da je Vojska Srbije sve relavantne podatke dostavila nadležnim organima.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da je Vojska Srbije sve relavantne podatke u vezi sa padom vojnog helikoptera stavila na raspolaganje Vojnom disciplinskom sudu i postupajućem javnom tužiocu.

Uprava Ministarstva odbrane za odnose sa javnošću je istovremeno pozvala medije da se uzdrže od preranog donošenja sudova i senzacionalizma kada je u pitanju izveštavanje o odlukama Vojnog disciplinskog suda u vezi sa padom helikoptera Mi-17.

„Podsećamo da su donete odluke rezultat utvrđivanja disciplinske odgovornosti u skladu sa vojnim propisima i da nisu u vezi sa krivičnom odgovornošću. Prvostepena presuda Vojnog disciplinskog suda nije konačna ni izvršna, i u ovoj fazi postupka ne proizvodi nikakve pravne posledice“, navodi se u saopštenju.

„Vojni disciplinski tužilac u Beogradu, okrivljeni i njihovi branioci, nakon prijema presude, mogu podneti žalbu protiv prvostepene presude Vojnog disciplinskog suda u Beogradu. Ukoliko žalbe budu podnete, odluku će doneti Viši vojni disciplinski sud pri Ministarstvu odbrane“, dodaje se.

Vojni disciplinski sudovi, podseća, su u vršenju sudske funkcije nezavisni i samostalni, a u skladu sa Zakonom o Vojsci Srbije, prvostepeni vojni disciplinski sudovi su obrazovani i nalaze se u Vojsci Srbije, sa sedištem u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, a Viši vojni disciplinski sud je u Ministarstvu odbrane u Beogradu.

„Radi zaštite ugleda vojničke profesije i Vojske Srbije koja uživa najveće poverenje građana i čija stabilnost ničim ne može da bude dovedena u pitanje, još jednom vas molimo da ispoštujete navedene činjenice i suzdržite se od neosnovanih nagađanja“, naglašava se.

„Kurir“ je, naime, objavio informaciju, pozivajući se na neimenovane izvore, da je iz zvanične istrage o helikopterskoj nesreći, u kojoj je poginulo sedmoro ljudi, nestao audio-snimak na kojem se čuje kako načelnika Generalštaba Ljubišu Dikovića obaveštavaju o poletanju letelice.

Taj list navodi da, prema istom izvoru, Diković „pokušava da sa sebe skine odgovornost za nesreću i svali je na generale Ranka Živaka i Predraga Bandića“, kojima su izrečene disciplinske kazne u prvospenom postupku Vojnog disciplinskog suda.

Kako navodi taj izvor, Dikovićev zamenik Jovica Draganić i komandant Združene operativne komande Slavoljub Janićijević u slučaju pred tim sudom se uopšte ne pominju, iako su učestvovali u operaciji.

Helikopter Vojske Srbije srušio se marta ove godine u širem reonu aerodroma u Surčinu, kada je stradalo sedam osoba, među kojima beba stara pet dana, četiri člana posade i dva zdravstvena radnika iz Novog Pazara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)