U trendu

Lideri kosovskih parlamentarnih stranaka bez dogovora o demarkaciji sa Crnom Gorom

Sastanak lidera kosovskih parlamentarnih stranaka o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom, završen je večeras u Prištini bez dogovora.

Napuštajući sastanak i pre njegovog završetka, predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj kazao je novinarima da nije mogao da sluša lidera Demokratskog saveza Kosova Isu Mustafu, „pošto je govorio kao predsednik Državne komisije za demarkaciju Murat Meha“.

Portparol Vlade Kosova Arban Abraši izjavio je nakon sastanka da su se lideri parlamentarnih stranaka dogovorili da nastave rad u ekspertskim grupama „do postizanja dogovora“.

„Mi ćemo političkim strankama staviti na raspolaganje svu dokumentaciju o demarkaciji. Pošto postoji pritisak EU da se ovaj proces što pre okonča, lideri su se dogovorili da održe još sastanaka“, kazao je Abraši.

Lider Samoopredeljenja Visar Imeri rekao je novinarima da nije ispoštovana ranije postignuta saglasnost oko predloga deklaracije o demarkaciji.

„Ovaj način promene mišljenja tokom noći je opasan jer smo se prethodno dogovorili o predlogu deklaracije koji je izradio Naim Rašiti“, rekao je Imeri.Predsednik Nacionalnog saveta Incijative za Kosovo Jakup Krasnići optužio je vladajuću koaliciju za neuspeh današnjeg sastanka.

„Dogovor nije postignut jer vladajuća koalicija za to nije imala spremnosti. Mi smo kao opozicija očekivali da se potpiše deklaracija i da se ide dalje. Jedino o čemu smo danas razgovarali je bilo ponovno razmatranje demarkacije, ali vladajuća koalicija za to nije bila spremna“, rekao je Krasnići.

Sastanak u Prištini organizovala je Balkanska politička grupa koju predvodi Naim Rašiti a skupu su prisustvovali i šefica kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova i ambasador SAD Greg Delavi koji nisu odgovarali na pitanja novinara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar