U trendu

List Danas: Srbija će morati da gradi kampove za azilante

Zatvaranje granice sa Mađarskom i nemogućnost readmisije sa Makedonijom povećaće broj izbeglica koji će tražiti azil u Srbiji, što će usloviti izgradnju kampova za azilante širom Srbije, piše list „Danas“.

Kako „Danas“ saznaje u diplomatskim krugovima, UNHCR će Makedoniju uskoro proglasiti nebezbednom državom, stoga neće moći da se sa njom sprovodi sporazum o readmisiji.

Kako navode izvori, Srbija će morati da izgradi veće centre za prihvat izbeglica, s obzirom na trend rasta i starosnu strukturu migrantskog priliva, kao i činjenicu da slede jesenji i zimski meseci u kojima će ti ljudi morati da se smeste na zatvorenom i prihvatljivom mestu za boravak.

Ističe se da to ne bi trebalo da iznenađuje predstavnike Vlade Srbije, odnosno javno mnjenje, s obzirom na to da je reč o logičnoj posledici aktuelnog stanja.

„Brojevi kažu da je svakog dana broj izbeglica koji ulaze u Srbiju sve veći, a pregled aktuelnog stanja govori i da među njima ima sve više dece i žena. Jasno je da Srbija trenutno nema kapaciteta da smesti sve te ljude u prihvatilišta. To sada nije toliko alarmantno jer je toplo, ali sledi hladniji period i ukoliko se tu situacija ne predupredi, preti svojevrsna humanitarna katastrofa“, navode sagovornici „Danasa“.

Predsednika skupštinskog Odbora za odbranu i bezbednost Momira Stojanovića nedavno je izjavio da bi na teritoriji Srbije uskoro mogao da nastane centar za 400.000 azilanata, što su pojedini ministri u Vladi Srbije negirali, naglašavajući da takav zahtev nije stigao iz EU, kao i da Srbija neće biti „logor za migante“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.