U trendu

Ljajić: Presuda Šešelju se može očekivati do 31. marta

Haški tribunal još uvek nije obavestio Srbiju o datumu izricanja presude lideru SRS Vojislavu Šešelju, ali su načelno rekli da se to može očekivati do 31. marta, izjavio je danas predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa tim tribunalom Rasim Ljajić.

Ljajić je za TV Pink rekao da će se Srbija o zahtevu Tribunala da Šešelj prisustvuje izricanju presude odrediti kada i definitivno stigne taj zahtev, navodeći da će Srbija poštovati svoje međunarodne obaveze i svoj zakon, ali da sa druge strane mora da vodi računa o ukupnoj stabilnosti u zemlji i u društvu.

Upitan da li će Srbija da uhapsi Šešelja ako bude morala, Ljajić je rekao da u ovom moment na to pitanje ne može da odgovori ni sa da, ni sa ne.

„Mi treba da razmotrimo sve preostale mogućnosti za koje postoji šansa da se realizuju, ne kažem da su te mogućnosti realne… Imamo nekoliko zahteva Šešeljeve odbrane, naš pravni zastupnik ima neke ideje tim povodom, kada se sve to iscrpi  možemo da kažemo šta će Srbija preduzeti po tom predlogu“, rekao je Ljajić.

Upitan za slučaj radikala koje Tribunal optužuje za nepoštovanje suda, Ljajić je rekao da je Srbija predložila Tribunalu opciju po kojoj to da se reši, a to je da im se sudi u Srbji za ono za šta su optuženi.

„Nismo dobili odgovor I čekamo odgovor Tribunala. Naš predlog je bio strogo poverljiv, a onda su ga oni objavili. To je apsolutno njihova greška. Ovo je nepoštovanje suda, radi se o podnesku pod oznakom stroge poverljivosti“, rekao je Ljajić.

Kako je poručio, Srbija će uraditi sve ono što je u njenom interesu da ni na koji način ne ugrozi stabilnost u zemlji, da poštoje svoj zakon i obaveze prema Tribunalu.

Cilj da samostalno formiramo vladu

Cilj koalicije okupljene oko SNS na predstojećim vanrednim parlamentarnim izborima jeste da samostalno formiramo buduću vladu, izjavio je lider SDPS Ljajić.

On je  rekao da se u razgovorima njegove stranke sa SNS nije govorilo o podeli resora, već o kampanji, porukama koje će se slati i obavezama koje su pred strankama.

„Cilj je da možemo samostalno da formiramo vladu, da to odmah uradimo nakon 24. aprila, da se to ne oduži kao španska serija. Jako je bitno da se nastavi ovo što je započeto, da imamo čvrstu i stabilnu vladu koja će nastaviti reforme“, rekao je Ljajić.

Upitan kada će biti održani izbori, Ljajić je rekao da mu se najlogičnijim čini da izbori budu 24. aprila.

Na pitanje da li je moguća koalicija DS i SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina, Ljajić je rekao da ne može da kaže da će do te koalicije doći, ali da je bilo sastanaka i da je ona vrlo moguća.

„Mislim da se Ugljanin ozbiljno nudio DS, nisam primetio da su oni nešto previše gadljivi na to. Jedino gde bi moglo da dođe do problema jeste raspodela mandata, jer Ugljanin će nešto sigurno da trži, a DS neće imati puno toga da im daju, jer će imati puno stranaka na listi“, rekao je Ljajić.

On je mišljenja da će učešće Ugljanina toj koaliciji doneti oko jedan odsto, ili nešto manje od jedan odsto glasova, te da je to koalicija koja apsolutno ne donosi ništa ni jednima ni drugima.

Ljajić, koji je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, ocenio je  svoj sadašnji mandat kao najuspešniji, budući da je završena digitalizacija, koja je državi donela preko 100 miliona evra, da je napravljen ozbiljan pomak u turizmu, uvedena 4G tehnologija.

„Ostalo je puno stvari koje sam nameravao, a nisam uradio, ali ovo je nešto što će obeležiti ovaj mandat”, rekao je Ljajić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar