U trendu

Lokalizovan požar kod jezera Vrutci

Požar koji je zahvatio šest hektara četinara u blizini jezera Vrutci kod Užica je lokalizovan, izjavio je danas načelnik Uprave MUP-a za vatrogasno-spasilačke jedinice Goran Nikolić i pozvao građane da ne pale nisko rastinje. 

„Mi smo uspeli noćas da lokalizujemo taj požar zajedničkim angažovanjem kolega iz Užica, Čajetine i sa Mokre Gore. Postavljena su dežurstva, pošto može da se dogodi da jedan od panjeva ponovo zapali“, rekao je Nikolić za agenciju Beta.

On je kazao da je juče lokalizovan veliki požar koji je izbio na jednoj poljani između Kladova i Majdanpeka. Prema njegovim rečima gorelo je oko 1.000 hektara, a požar niko nije prijavio.

„Naši momci su sasvim slučajno primetili požar, njega niko nije prijavio. Tu je u blizini bilo i nekoliko sela, prvo smo presekli put požaru ka selima, a onda ga uspešno i lokalizovali“, rekao je Nikolić i dodao da ove godine u Borskom i Zaječarskom okrugu ima jako puno manjih požara koji mogu da naprave veliku štetu.

Nikolić je kazao da je juče lokalizovan i požar kod Jagodine, koji je zahvatio oko 100 hektara niskog rastinja.

„Većina ovih požara nastala je paljenjem. Ne verujem da je namera u pitanju, već ljudski nemar i zato apelujemo na građane da budu oprezni i ne pale nisko rastinje“, kazao je Nikolić.

Nikolić je podsetio da je 2012. godina takođe bila sušna, da je tada bio veliki broj požara i dodao da ako se nastavi ovako toplo vreme da je mogući veći broj požara i ovog avgusta.

„Mi smo agažovali svo ljudstvo i trudimo se da svaki požar uočimo dok je mali i da ga što pre ugasimo, kako se ne bi proširio“, rekao je Nikolić.

Nikolić je kazao da su od početka godine do danas u Srbiji izbila ukupno 14.592 požara, od čega su 8.504 bila na otvorenom.

„Zabrinjavajuće je da je čak 1.105 požara izbilo na saobraćajnim vozilima. To je značajno povećan broj i molimo građane da kod sebe uvek imaju aparat za gašenje“, rekao je Nikolić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar