U trendu

Loš odnos Vlade u zaštiti ličnih podataka

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić upozorio je danas na zabrinjavajuće loš odnos Vlade Srbije prema zaštiti podataka o ličnosti.

Šabić je u pismu Vladi ukazao na potrebu kvalitativne promene odnosa nadležnih, posebno Vlade prema zaštiti lični podataka, gde je u prethodnih nekoliko godina bilo mnoštvo propusta.

On je naveo i da je prošlo pet i po godina od kako je Vlada usvojila Strategiju zaštite podataka o ličnosti, a da ne postoji ni „posebno radno telo, ni akcioni plan“, koji su trebalo da budu doneti u roku od 90 dana od dana usvajanja Strategije.

„Posledica nepostojanja strateškog pristupa je izostanak niza nužnih aktivnosti i mnoštvo propusta“, naveo je Šabić, istakavši da je „ilustracije radi, posebno drastičan, neshvatljiv primer nedonošenje uredbe o zaštiti naročito osetljivih podataka“.

Prema njegovim rečima, iako je Uredba morala biti doneta u roku od šest meseci od stupanja na snagu Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, nadležno Ministarstvo pravde je nikada nije pripremilo, pa Vlada s njenim donošenjem kasni skoro sedam godina.

Šabić je naveo i da je slično i sa donošenjem novog zakona o zaštiti podataka o ličnosti, podsetivši da je potreba donošenja novog zakona prepoznata još sredinom 2012.

On je istakao i da i u tu svrhu formirana „nekakva“ medjuresorska radna grupa, ali da je „izostao bilo kakav efekat“.

Šabić je naveo da „Vlada jeste u Akcionom planu za Poglavlje 23 u pregovorima sa EU utvrdila da će novi zakon biti donet do kraja 2015. a da će osnovu predstavljati model koji je pripremio poverenik“, ali da “ zakon nije donet“.

On je ukazao da „nacrt koji je prezentiralo Ministarstvo pravde gotovo da nema dodirnih tačaka sa modelom poverenika, čime je Akcioni plan za Poglavlje 23, usaglašen sa EU, prekršen i pre nego što je poglavlje otvoreno“.

Šabić je objasnio i da je pismom želeo da još jednom ukaže na to da je kvalitativna promena odnosa nadležnih, posebno Vlade prema zaštiti ličnih podataka, bitan uslov za ostvarivanje ciljeva definisanih u Akcionom planu za Poglavlje 23 „i što je još mnogo važnije za stvarnu, za realnu garanciju prava koja gradjanima Srbije jemče Ustav i zakoni“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.