U trendu

LSV povodom Vukovara: Da se ludilo devedesetih ne zaboravi i ne ponovi

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocenila je danas da „ludilo 1990-ih godina ne sme da se zaboravi i ponovi“ i da s suočavanje sa prošlošću i saradnja u regionu najbolji lek za „rane nastale u ratovima“.

„Grad Vukovar u koji je JNA ušla na današnji dan pre četvrt veka, jedan je u nizu dokaza da rane nastale ratovima devedesetih teško zarastaju. Najbolji lek jes suočavanje sa prošlošću i tesna kulturna i svaka druga saradnja“, ocenila je LSV.

Kao primer dobre prakse u popravljanju odnosa, stranka je navela vraćanje muzejske gradje Vukovara decembra 2001. godine, te obnavljanje mosta izmedju Bačke Palanke i Iloka s proleća 2002.

„To su neke od ilustracija aktivnog rada na poboljšanju odnosa u kojima je veliku ulogu imao tadašnji predsednik Skupštine Vojvodine Nenad Čanak (LSV). To je ujedno i primer kako pokrajinska administracija može da doprinese boljim odnosima dve države“, piše u saopštenju.

LSV je podsetila i na antiratni spomenik Ranjena ptica, koji je u Novom Sadu podignut 1997. godine, te da je „podizanje više takvih spomenika u gradovima Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine jedan od načina da se ludilo devedesetih ne zaboravi i da se ne ponovi“.

„Lomljenje ćiriličnih tabli, izlivi otvorenog fašizma prilikom nedavne predizborne kampanje u Hrvatskoj, a sad i imenovanje Ante Gotovine na funkciju savetnika ministra odbrane, samo su neki od dokaza da bi na put aktivnom radu na poboljšanju odnosa trebalo da se vrate i čelni ljudi te susedne države“, navela je LSV.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.