U trendu

LSV: Sa lečenja SMS-om napredujemo na lečenje Jutjubom

Članica predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Maja Sedlarević pitala je večeras ministra zdravlja Zlatibora Lončara da li svi gradjani treba da pronadju način da skrenu pažnju predsednika Vlade Srbije koji, kako je ocenila, sebi pripisuje božansku ulogu, kako bi im bile omogućene zdravstvene usluge garantovane Ustavom Srbije.

Sedlarević je u pisanoj izjavi navela da je izgradnja institucija i njihovo delovanje nezavisno od trenutne političke partije na vlasti jedno od osnova i temelja demokratskih, civilizovanih društava.

„Pravo na lečenje je Ustavom zagarantovano svakom gradjaninu i svakoj gradjanki Republike Srbije i trebalo bi da bude dostupno svakom osiguraniku Fonda za zdravstveno osiguranje. Posebno ako se radi o detetu. Bez obzira koja je bolest u pitanju, a naročito ako je reč o nekoj retkoj bolesti“, ocenila je funkcionerka LSV.

Ona je dodala i da se zdravstveni sistem približio kolapsu, a da to najbolje opisuje apel deteta koje svoje gledaoce na snimljenoj poruci na Jutjub kanalu moli da podele video kako bi došao do onog „koji treba da ga pogleda“.

„On ga je pogledao. Naredio je ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru da dejstvuje“, navela je Sedlarević.

Ona je upitala ministra zdravlja i da li ume samostalno da organizuje zdravstveni sistem, koji je mnogo više od ponavljanja informacije o nabavci gama noža i nepostojećim palijativnim odeljenjima.

„Rešavanje pojedinačnih slučajeva ipak najviše govori o improvizaciji u sistemu koji zavisi od volje jednog jedinog čoveka, pa LSV predlaže da budu organizovane radionice na kojima će se gradjani obučavati o načinima obraćanja premijeru na razne teme“, poručila je Maja Sedlarević.

Šesnaestogodišnji mladić iz Beograda, koji boluje od retke bolesti, uputio je sinoć u video klipu apel državnom vrhu, pitajući javno kada će učiniti bilo šta konkretno da pomogne ljudima koji boluju od retkih bolesti.

Na njegov video reagovao je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, koji je na svom Tviter nalogu poručio da će učiniti sve što je u njegovoj moći.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.