U trendu

Maja Gojković izabrana za predsednicu Skupštine Srbije

Poslanici Skupštine Srbije izabrali su u ponedeljak uveče članicu predsedništva Srpske napredne stranke (SNS) Maju Gojković za predsednicu parlamenta.

Za izbor Maje Gojković, koja je tu funkciju obavljala i u prethodom sazivu, glasalo je 159 poslanika, 73 su bila protiv, a uzdržan je bio jedan poslanika.

Za njen izbor glasali su poslanici Spske napredne stranke, Partije ujedinjenih penzionera Srbije, Socijaldemokratske partije Srbije, Pokreta socijalista, Saveza vojvodjanskih Madjara, Partije za demokratsko delovanje, ali i poslanici Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije.

Protiv su bili poslanici Demokratske stranke, Demokratske stranke Srbije, pokreta Dosta je bilo, Liberalno demokratske partije, Socijaldemokratske stranke, Dveri, Srpske radikalne stranke i Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Maja Gojković rodjena 22. maja 1963. godine u Novom Sadu. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu 1987. godine, a pravosudni ispit je položila 1989. godine.

U parlamentarnom životu je aktivna od 1992. godine, najpre kao članica Srpske radikalne stranke. Bila je poslanik u Skupštini Vojvodine od 1996. do 2000. godine.

Obavljala je funkciju ministra bez portfelja u Vladi Srbije od 1998. do 1999. godine i bila je potpredsednica Vlade SR Jugoslavije od 1999. do 2000. godine.

Na lokalnim izborima u septembru 2004. godine izabrana je za gradonačelnicu Novog Sada.

Od maja 2012. godine Maja Gojković je narodni poslanik u Skupštini Srbije, članica Odbora za spoljne poslove i odbora za pravosudje, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Maja Gojković je bila članica Srpske radikalne stranke (SRS) od osnivanja, februara 1991. do marta 2008. godine, kada je isključena iz te partije. U oktobru 2008. godine registrovala je novu partiju pod nazivom Narodna partija čiji je ona bila lider.

Narodna partija postala je maja 2010. godine članica Ujedinjenih regiona Srbije, a iz tog saveza je isključena 26. juna 2012. godine, zbog, kako je obrazloženo, neovlašćenih pregovora s Demokratskom strankom oko podrške za formiranje vlade.

Nekoliko meseci kasnije, 3. decembra 2012. godine, stranka Maje Gojković pristupila je kolektivno Srpskoj naprednoj stranci, a Gojkovićeva je postala članica predsedništva te partije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.