U trendu

Maketom smene Gašića novinari podsetili na obećanje

Oko 200 novinara, fotoreportera i gradjana okupilo se večeras u Beogradu ispred Vlade Srbije na protestu „Novinari ne kleče“, a protesti su održani i u drugim gradovima Srbije.

Okupljeni su nosili transparente „Novinari ne kleče“, „Prati me“, „Fotografi imaju pravo“, „Stani da te okinem rutinski, mehanički“ i „Mehaničko okidanje ili autorsko delo“.

Proglas inicijative „Novinari ne kleče“ pročitala je novinarka Balkanske regionalne mreže za istraživačko novinarstvo (BIRN) Jelena Veljković. U proglasu se traži da ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović prestane da zastrašuje javnost i vrši pritisak na medije, kao i da prestane da komentariše istrage.

U proglasu se traži i da tužilaštvo što pre ispita navode iz prijave podnete protiv ministra Stefanovića. Dalje se traži i da se pokrene postupa protiv onih koji su, ili koji su pokušavali da prinude novinare da se učlane u Srpsku naprednu stranku kako bi zadržali svoja radna mesta.

Inicijativa je pozvala i predsednika Vlade da održi obećanje i smeni ministra odbrane Bratislava Gašića zbog seksističke uvrede koju je uputio novinarki Zlatiji Labović, jer bi to pred izbor bio simboličan znak da predsednik Vlade nije saglasan sa ovakvim izjavama.

Na protestu je zatraženo i da se političari i javni funkcioneri suzdrže od pritisaka na medije.

Na protestu je zatraženo i da se ne usvoje sporne tačke iz izmena Zakona o autorskim i srodnim pravima, kojima se ugrožavaju prava fotoreportera, odnosno uskraćuju njihova autorska prava.

Fotograf Zvezdan Mančić pozvao je okupljene na protestu da sutra učestvuju u protestu koji će u 12.00 biti održan ispred Skupštine Srbije kako bi se uticalo na poslanike da ne glasaju za Zakon o autorskim i srodnim pravima.

On je kazao da se ovim Zakonom degradira fotografska profesija, ali i prava gradjana Srbije i dodao da je neistina da je zakon potrebno promeniti jer nije u skladu sa evropskim standardima, kao i da je potpuno neshvatljivo zašto se zakon usvaja po hitnoj proceduri, kada se ona primenjuje samo u uslovima kada neki dogadjaji ugrožavaju zdravlje gradjana ili bezbednost države.

Na kraju protesta karikaturista Marko Somborac svečano je presekao roze vrpcu na fotografiji „Maketa smene Gašića“ i objavio fazu 1A postavljanja makete.

„Maketu su u potpunosti izradile domaće firme, a finansiraju je naši arapski prijatelji. Mi smo doneli plakat, a original će biti postavljen u zgradi Geozavoda i biće otvoren za posetioce devet dana pre roka“, kazao je Somborac.

U Novom Sadu, na novosadskom Trgu slobode, na protestu „Novinari ne kleče“ okupilo se oko 150 novinara i gradjana, koji su predsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću poručili da neće odustati od svojih zahteva.

„Disaćemo ti, Vučiću, za vratom i podsećati na svako neispunjeno obećanje. Mogu da nam prete, da nas prate, zabranjuju, ali mi nećemo stati i nećemo otići“, poručila je novosadska novinarka Ana Lalić.

Ona je ocenila da to nije samo novinarska, već i gradjanska dužnost.

Novinar portala „Magločistač“ (www.maglocistac.rs) iz Subotice Zlatko Romić ocenio je da društvu u Srbiji nedostaje gradjanske solidarnosti.

„Klečanje nije pitanje samo novinara i novinarki, već svih gradjana ove države“, rekao je Romić i ocenio da će trgovi u Srbiji biti znatno ispunjeniji za dve do tri godine.

Okupljeni su nosili transparente „Novinari/ke ne kleče“, a na protestu su sa razglasa puštane pesme poput „Bilećanke“ i „Bela ćao“.

Novinari i dopisnici desetak čačanskih redakcija održali su na glavnom gradskom trgu protest „Novinari ne kleče“ na kojem su osudili političke pritiske na medije.

Učesnici skupa zatražili su da Tužilaštvo hitno ispita navode iz krivične prijave protiv ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, koji je optužen za nezakonito praćenje novinarke i uništavanje dokaza o tome.

U Šapcu se više desetina novinara i gradjana okupilo na protestu „Novinari ne kleče“, zahtevajući smenu ministra odbrane Bratislava Gašića zbog izjave kojom je uvredio novinarku Zlatiju Labović.

Protestu su prisustvovali novinari agencije Beta, lista Danas, Radio-televizije Srbije, lokalnih medija Glas Podrinja, Podrinjske i Televizije Šabac a skup su podržali gradončelnik tog grada Nebojša Zelenović i predsednik Levice Srbije Borislav Stefanović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar