U trendu

Mali: Sledeće godine niz manifestacija u čast Tesle

Prva sednica Organizacionog odbora za obeležavanje 160 godina od rođenja Nikole Tesle održana je danas, a gradonačelnik Beograda Siniša Mali kaže da će taj jubilej biti jedan od najvećih događaja u srpskoj prestonici 2016. godine.

Beograd će sledeće godine biti i domaćin naučnog skupa koji je posvećen Tesli, a centralna dešavanja biće održana 10. jula, na dan rođenja velikog naučnika, saopštila je Gradska uprava.

Mali, koji je predsedavao sednicom, rekao je da je Tesla jedan od najvećih srpskih, ali i svetskih naučnika, i da je važno da taj jubilej bude obeležen na pravi način.

„U narednih deset dana predstavićemo detaljan plan aktivnosti, koje između ostalog podrazumevaju postavljanje izložbenih paviljona, repliku njegove kuće u Njujorku koja će biti centralni deo izložbe, radionice za mlade, predstavljanje njegovih pronalazaka“, naveo je Mali.

Gradonačelnik je najavio i da će u svakoj školi, po jedan čas, biti posvećen Tesli.

„Osim što je važno da pokažemo da se sećamo onih koji su zadužili našu zemlju, važno je i da ponudimo interesantan sadržaj Beograđanima i gostima grada. Takođe, ovo je i način da nauku približimo našim najmlađim sugrađanima“, ocenio je Mali.

Članovi Organizacionog odbora su gradski menadžer Goran Vesić, zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović, sekretari za kulturu i za privredu, Vladan Vukosavljević i Tijana Maljkovcić, v.d. direktora Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović, prorektor Beogradskog univerziteta Miodrag Popović, predsednik UO Muzeja Nikole Tesle Bratislav Petković i direktor tog Muzeja Branimir Jovanović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar