U trendu

Mali: Večeras spektakl, najmanje 50.000 ljudi na ulicama

Gradonačelnik Siniša Mali očekuje da će večerašnji doček Nove godine u Beogradu biti spektakularan, i da će najmanje 50.000 Beograđana i gostiju prestonice prisustvovati koncertima ispred Doma Narodne skupštine.

Kako je saopštila Gradska uprava, Mali je rekao i da je na novogodišnjem koncertu koji je održan sinoć bilo oko 30.000 ljudi.

Mali je gostujući na Studiju B rekao da je Grad u ovoj godini organizovao 20 manifestacija koje su privukle rekordan broj turista, a cilj je da za Novu godinu u Beograd dođe još više posetilaca.

Zato je, kako je dodao, između ostalog, gost našeg grada i poznati glumac Stiven Sigal, koji će učestvovati u novogodišnjem programu.

„U tom smislu konkurišemo svetskim prestonicama, a kako bi privukli turiste, treba nam svetska zvezda. Osim domaćih izvođača, koji su zvezde u regionu, pozvali smo i svetski poznatu ličnost i mislim da će ta strategija doneti rezultate. Za novogodišnje praznike, od 15. decembra do 15. januara, Grad neće uložiti više od 22 miliona dinara, a očekujemo najmanje toliku zaradu u evrima“, naglasio je Mali.

Govoreći o rezultatima u 2015. godini, gradonačelnik je istakao da je to bila godina stabilizacije javnih finansija grada i osnova za investicije i ulaganja u infrastrukturu.

U ovoj godini je, podsetio je, započeta izgradnja Beograda na vodi, rekonstruisan Cvetni trg i Ulica Vuka Karadžića, a 2016. se očekuje 15-ak projekata koji će izmeniti izgled grada.

„To je rekonstrukcija Trga Slavija, Trga Republike, Bulevara oslobođenja, pretvaranje centra grada u pešačku zonu, sređivanje podzemnog prolaza na Terazijama, Terazijskog platoa…“, najavio je gradonačelnik.

Gradska vlast, dodao je, radi i ono što je važno za druge delove grada i kreće u realizaciju desetogodišnjeg plana investiranja u vodovod i kanalizaciju, sa ciljem da na kraju tog perioda svaka kuća u gradu ima priključak na vodovodnu i kanalizacionu mrežu.

On je naglasio da su u budžetu obezbeđena sredstva za investicije jer se ne troši na „nepotrebne projekte“ kao što su „pazl grad“ na Banjici, replika Terazija na Novom Beogradu i podzemni kontejneri, „što je radila prethodna gradska vlast“.

„Investiraćemo u prioritetne projekte kao što su igradnja ambulante u Jajincima i Malom Mokrom Lugu, doma zdravlja na Labudovom brdu, tri nova vrtića… Za razliku od prethodne gradske vlasti, mi smo ukinuli sve pi-ar, konsalting i pravne usluge jer je to nepotrebno za građane“, tvrdi Mali.

Gradska preduzeća su, prema njegovim rečima, 2013. godine imala gubitak od dve milijarde dinara, a prošle godine su imala dobit od 1,7 milijardi dinara.

Za građane je, dodao je Mali, važno to što 85 odsto te dobiti ide u budžet, a što se kasnije koristi za projekte.

On je dodao i da je ove godine, Grad prvi put od 2011. godine kupio autobuse, ali od domaćeg proizvođača.

Gradonačelnik je precizirao da su od 31 gradskog preduzeća samo dva poslovala sa gubitkom, a to su Sava centar i GSP.

„Za Sava centar ćemo 2016. pokušati da nađemo partnera koji će kroz javno-privatno partnerstvo uložiti 20 miliona evra. Na dobrom smo putu da rešimo i problem GSP-a, uveli smo novi tarifni sistem, smanjili cenu karata u prigradskim naseljima za gotovo 40 odsto“, podsetio je Mali.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.