U trendu

Mali žali zbog incidenta

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izrazio je danas žaljenje zbog incidenta sa novinarima Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) i dodao da se nada da će nadležni organi reagovati na pravi način ukoliko se ispostavi da su novinari pretrpeli neku štetu.

„Ja poštujem slobodu medija i novinari znaju da sam za izjave svakodnevno dostupan. Žao mi je što se incident desio i nadam se da će nadležni organi reagovati na pravi način ukoliko se ispostavi da su novinari pretrpeli neku štetu. Evo već od sutra ja imam organizovane medijske događaje na kojima ću kao i do sada odgovarati na sva novinarska pitanja“, naveo je Mali, a prenosi Udruženje novinara Srbije (UNS).

Mali je za UNS rekao da mu je „ekipa nepoznatih ljudi koji su se predstavili kao novinari prišla u sred razgovora sa izvođačem radova na projektu Beograd na vodi na Savskoj promenadi i prekinula ga“.

„Nisam odgovarao na njihova pitanja. Očekivao sam da sve novinarske ekipe budu na mestu događaja“, rekao je Mali.

Novinarska ekipa KRIK-a pokušala je danas da od gradonačelnika Beograda dobije odgovore na pitanja u vezi sa navodnom kupovinom 24 stana u bugarskom letovalištu, ali su im osobe iz pratnje Malog oduzele opremu i obrisale snimljeni materijal.

UNS je osudio oduzimanje novinarske opreme, fotoaparata i ličnih telefona koje su novinari KRIK-a koristili pokušavajući da dobiju izjavu gradonačelnika, kao i brisanje snimljenog materijala od osoba koje su bile u njegovoj pratnji.

To novinarsko udruženje je zatražilo da gradonačelnik odgovori ko su osobe koje su oduzele tehničku opremu novinarima i izbrisale zabeleženi sadržaj.“UNS podseća da nosioci javnih funkcija moraju biti spremni da odgovore na pitanja novinara o temama od javnog značaja, kao i da je dužnost novinara da postavlja pitanja i izveštava u javnom interesu“, navodi se u saopštenju UNS-a.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.