U trendu

Malog princa ne bi bilo da nije bilo izdavačke kuće braće Jovanović iz Njujorka

Na 61. Beogradskom sajmu knjiga danas je organizovano predavanje povodom 70 godina od prevodjenja na srpski jezik kultne knjige „Mali princ“ Antoana de Sent Egziperija na kome su deca mogla da čuju neke neobične podatke o jednoj od najpoznatijih dečjih knjiga kojom su i danas očarani i odrasli.

„‘Mali princ’ preveden je na više od 200 jezika i prodat u više od 80 miliona primeraka, i to je jedna od najprodavanijih knjiga na svetu“, rekla je književnica Gordana Maletić, ali je dodala da bez obzira na planterani uspeh koji je postigla u svetu, njen put ka srcima čitalaca nije bio nimalo lak.

Ona je podsetila da je Egziperi rukopis bez uspeha nudio brojnim izdavačima, ne samo u Francuskoj već i u drugim zemljama Evrope, a onda je jednog dana stigao do Amerike, do Njujorka, gde je izdala izdavačka kuća braće Jovanović, doseljenika iz Pančeva, Harcourt brace Jovanovic. (Harkort brejs Jovanović).

Maletićeva je istakla da je to knjiga o dobroti, ljubavi i odgovornosti koja je postala uzor za razmišljanje i pisanje knjiga za decu, to je knjiga koja je u celom svetu ula u lektiru, a Mali princ postao je veliki uzor i jedan od najsvetlijih likova u svetskoj književnosti za decu.

Na predavanju u sali „Janko Veselinović“, koja nosi ime po piscu najčitanije knjige na srpskom jeziku „Hajduk Stanko“, učenicima Osnovne škole „Vladan Aksentijević“ o značaju „Malog princa“ govorio je i dečji pisac Dejan Aleksić, dobitnih brojnih nagrada, od Nevena, Dositejevog pera, nagrade za najbolju knjigu Beogradskog sajma, ali i regionalne nagrade Mali princ.

On je naveo da mu je upravo ta knjiga bila uzor u pisanju jer je želeo da kod čitalaca  ostavi isti utisak začudjujuće dobrog dela kao što je „Mali princ“.

Dečje knjige imaju nekoliko zadataka – da poduče decu, da budu zabavne i duhovite, a sve je to „Mali princ“, rekao je Aleksić.

Antoan de Sent Egziperi rodjen je u Lionu 29. juna 1900. godine. Bio je pisac i pilot. Poginuo je u Drugom svetskom ratu 1944. godine kada su ga iznad Sredozemnog mora oborili nemački avioni.

Objavio je nekoliko romana i pripovedaka, „Noćni let“, „Zemlja ljudi“, „Ratni pilot“, u kojima govori o veličini čoveka, snazi, želji za istinom i upoznavanju samog sebe i sveta u kojem živi. Najveću popularnost je stekao delom „Mali princ“ u kojem na slikovit i originalan način govori o potrebi čoveka za bliskošću, prijateljstvom i ljubavlju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar