U trendu

Marić: ZSO uz punu podršku međunarodne zajednice

Ministar administracije i lokalne samouprave u kosovskoj vladi Ljubomir Marić izjavio je večeras da će Upravljački tim za formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) imati pomoć radne grupe u kojoj će biti pored stručnjaka i predstavnici međunarodne zajednice.

Marić je kazao da struktura od četiri člana Upravljačkog tima, čiji su članovi danas imenovani, nije promenjena, ali da će taj tim imati jednu radnu grupu koju će činiti niz stručnih lica a biće uključeni i predstavnici međunarodne zajednice.

Marić je istakao da će vrlo brzo javnost biti upoznata sa članovima Upravljačkog tima za formiranje ZSO, ali i ostalim članovima radne grupe koja treba da pomogne kako bi se na pravi način sproveo u delo deo briselskog sporazuma koji se odnosi na ZSO.

On je izrazio uverenje da će ZSO biti formirana uz punu podršku međunarodne zajendnice naglasivši da je zvanična Priština shvatila nakon posete američkog potpredsednika Kosovu da od obaveza koje je preuzela u Briselu ne može bežati.

Podrška SAD Prištini zavisi od sprovođenja dela briselskog sporazuma koji se odnosi na formiranje ZSO, ocenio je Marić.

Marić je kazao da ne vidi šta bi moglo dalje da usporava proces formiranja Zajednice srpskih opština istakavši da se više ne može čekati i da se mora nastaviti sa aktivnostima kako bi se građanima dala šansa da žive bolje.

Marić je govorio na panel diskusiji koju je u Kosovskoj Mitrovici organizovao Radio “Kontakt plus” u okviru projekta “Moj stav” koji ova radio stanica sprovodi sa Centrom za razvoj žena a uz podršku Kosovske fondacije za otvoreno društvo.

Na istom događaju na temu ZSO i ekonomski razvoj severa Kosova govorio je i istraživač i savetnik sa dugogodišnjim iskustvom u realizaciji razvojnih projekata Ljubiša Mijačić koji je istakao da je uloga ZSO da formira poslovnu infrastrukturu kako bi se konsolidovali interesi privatnog sektora i da bi taj sektor mogao snažno i održivo da jača.

Mijačić je naveo da je opština Zubin Potok ove godina obezbedila svoj paket ekonomskih mera za podsticaj ekonomske prozivodnje, ali da se postavlja pitanje može li on na duži rok biti održiv u ovakvim sistemima, koji postaje izolovan jedan u odnosuna drugi deo, gde je tržište segregirano, gde srpski prozvodi nemaju takav pristup većim tržištima i gde nemaju adekvatnu dobit za trud i energiju koju ulažu u svoju proizvodnju.

Navodeći to kao prepreke Mijačić je naglasio da u tom smislu Zajednica srpskih opština ima ulogu da formira poslovnu infrastrukturu da bi se konsolidovali interesi privatnog sektora i da bi privatni sektor mogao snažno i održivo da jača.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.