U trendu

Marija Obradović predsednica Odbora za odbranu i unutrašnje poslove

Poslanica Srpske napredne stranke (SNS) Marija Obradović danas je izabrana za predsednicu skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Srbije, a za njenog zamenika izabran je poslanik Socijaldemokratske stranke (SDS) Marko Djurišić.

Za nju je glasalo 11, od 13 prisustnih članova.

Mariju Obradović je za predsednicu predložila Jasmina Obradović (SNS), rekavši da je „maestralno“ vodila taj Odbor i u prethodnom sazivu i da je dobro da na čelu odbora koji se bavi odbranom bude žena.

Marija Obradović rekla je da smatra da Djurišić može da odgovori svim zadacima zamenika predsednika Odbora i da je to pokazao učešćem u radu tog Odbora.

Predstavnik Srpske radikalne strane (SRS) Božidar Delić rekao je, tokom rasprave, da za mesto predsednika Odbora za odbranu ima prikladnijih kandidata i u samoj SNS od Marije Obradović, kakav je, kako je naveo, Zoran Dragišić.

„SRS smatra ovaj odbor izuzetno važnim i svoje najbolje kandidate je poslala u odbor, ne da se kandiduju za predsednika ili zamenika, već da ozbiljno rade. Ovo kako je počelo sa Skupštinom i odborima je neozbiljno“, rekao je Delić.

Poslanik Demokratske stranke (DS) Balša Božović kazao je da DS ne može da glasa za Mariju Obradović, jer je i u prethodnom sazivu bila predsednica Odbora, a „nije se ponela na najbolji način“ u vreme pada vojnog helikoptera i bila je protiv formiranja anketnog odbora o odgovornosti za taj slučaj.

„Bio je niz pitanja koja su se postavljala u javnosti, na koja ministar odbrane nije hteo da odgovori, a koja ovaj Odbor nije smeo da pita ministra“, rekao je Božović i dodao je najvažnija afera u ovoj godini rušenje objekata u Savamali u izbornoj noći, o kojoj taj Odbor treba da raspravlja.

Poslanik SNS Vladimir Djukanović rekao je da se manipuliše pričom o padu vojnog helikoptera i nazvao je „nekrofilskom politikom“.

„Šta bi bilo da nije poslat helikopter i da je umrla beba? Tad biste rekli da je ministar Gašić monstrum koji nije hteo da spase dete“, rekao je Djukanović.

Dok su predstavnici opozicije govorili poslanik SNS Aleksandar Martić, koji nije član odbora ali je prisustvovao sednici, dobacivao je, zbog čega su mu predstavnici radikala poručili da „ide kući da ga roditelji vaspitaju“ i napustili sednicu.

Martinović je naveo da opozicija obmanjuje javnost da nije bilo konsultacija o podeli predsedničkih mesta u Odborima i da je poslanici SRS Vjerici Radeti ponudio da njihov poslanik bude zamenik predsednika Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, ali da je ona to odbila tražeći predsedničko mesto u tom ili Odboru za kontrolu službi bezbednosti.

Djurišić je tokom diskusije rekao da on kao šef poslaničke grupe nikada nije bio konsultovan za mesto predsednika Odbora, i da dogovora predsednika poslaničkih grupa nije bilo.

Odbor za odbranu i unutrašnje poslove čini devet poslanika liste „Aleksandar Vučić-Srbija pobedjuje“, medju kojima je Miroslav Lazanski, dva člana ima SRS i Socijalitička partija Srbije, a medju njima je Ivica Tončev.

Po jednog predstavnika ima DS, pokret „Dosta je bilo“, pokret Dveri i SDS.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.