U trendu

Markeš: Otvaranjem poglavlja EU pokazuje da je zainteresovana da Srbija postane član

Portugalska državna sekretarka za evropske poslove Margarida Markeš (Markes) ocenila je danas da Bregzit i populizam jesu dva izazova za Evropu, ali da proces proširenja Evropske unije (EU) nije zaustavljen.

U intervjuu za agenciju Beta, Markeš je rekla da otvaranjem novih poglavlja u pristupnim pregovorima sa Srbijiom EU pokazuje da je zainteresovana da Srbija postane njena članica.

Markeš koja boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji rekla je da je imala „vrlo korisne razgovore sa sprskim zvaničnicima“ i da obe zemlje žele da unaprede bilateralne odnose, kao i da je razumela da je Srbija vrlo srećna što mogu da budu otvorena nova poglavlja u pregovorima sa EU narednih dana.

„To je uvek signal da je Evropska unija zainteresovana da pomogne Srbiji da postane zemlja članica iako, kako znate, raspoloženje u Evropi sada nije najpozitivnje za prihvatanje novih članica „, rekla je Markeš za agenciju Beta.

„Najvažnije za put ka EU je zatvarati poglavlja, a da bi ih zatvorili moramo da ih otvorimo i pregovaramo, i to je ključno pitanje za Srbiju“, rekla je ona i ukazala da je to posao koji „Srbija treba puno toga da uradi, ali takodje i Evropska unija“.

Markeš je podsetila da je Portugalu trebalo, devet-deset godina od zahteva za članstvo do prijema u EU 1986, pre 30 godina. Ona je navela i da su Portugalci i dalje vrlo srećni što su u sastavu EU.

Portugalska državna sekretarka za evropske poslove rekla je da Bregzit i populizam jesu dva izazova za Evropu, ali je ukazala da i dalje „zemlje žele da budu članice Unije i čine najbolje što mogu da postanu članice“  i da EU želi da ih primi u svoj sastav.

„Bregzit neće promeniti želju Evropske unije da ima nove zemlje članice u svom sastavu“, rekla je ona.

Markeš je naglasila da zemlje samo u okviru EU, samo zajedno, mogu da nadju odgovore na izazove kao što su borba protiv terorizma ili obezbedjivanje svoje uloge u okviru globalizacije.

„Kao što znate EU je prostor mira i demokratije i po našem mišljenju to je jedini odgovor koji možemo dati na populizam i na mir u Evropi, Evropska unija je jedini odgovor za održavanje mira u Evropi“, rekla je Markeš.

Govoreći o poseti Srbiji ona je navela da su „bilateralni odnosi uvek veoma važni u okviru EU, sa zemljama članicama i zemljama kandidatima i da je to najbolji način da se upoznaju zemlje i izazovi“, kao i da je njen boravak prilika da se pripremi poseta predsednika Srbije Lisabonu idućeg januara.

Glavni cilj portugalskih i srpskih vlasti je želja da se poboljšaju politička, ekonomska i kulturna saradnja, rekla je Markeš.

„Poseta predsednika je uvek dobra prilika da se poboljša saradnja Srbije i Portugala“, rekla je portugalska zvaničnica i naglasila da dve zemlje u ekonomskoj sferi mogu da poboljšaju saradnju, „na primer u oblasti obnovljive energije i izgradnji infrastrukture“.

Po njenim rečima Portugal može da doprinese u obnovljivoj energiji, koja je u toj zemlji vrlo razvijena, a takodje u razvoju infrastrukture gde može da promoviše investicije, na primer, u sektor komunikacija, zdravstva i obnovi kulturne baštine gde Portugal ima jako dobra iskustva koja može da podeli.

„Srpske vlasti i srpski ekomonski akteri rade sa portugalskim vlastima i ekonomskim akterima da pronadju oblasti gde ekonomska saradnja može biti poboljšana“, rekla je Markeš koja je tokom dvodnevne posete Beogradu razgovarala sa članovima vlade, parlamenta,  kao i sa predstavnicima civilnog sektora i medija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar