U trendu

Marš nezadovoljnih radnika propao na pružnom prelazu

Protestni marš do Beograda koji su bivši radnici društvenih firmi iz Niša najavili za danas završen je odustajanjem učesnika marša u blizini centra grada.

Svega desetak bivših radnika nekadašnjih industrijskih giganata krenulo je sa platoa ispred Gradske kuće, a zaustavili su se na pružnom prelazu, preko puta logora Crveni krst s namerom da blokiraju prugu.

Ovu nameru radnika sprečila je policija koja ih je legitimisala i zapretila prijavama za remećenje javnog reda i mira.

Organizator protestnog marša, bivši radnik Mašinske industrije u Nišu Zoran Nešić, rekao je da marš jeste propao, ali da radnici ne odustaju od borbe za zaostale zarade.

„Odustali smo od blokade pruge zbog visokih kazni i malog broja ljudi koji su se odazvali pozivu za ovu akciju. Pokušaćemo da se naredni put bolje organizujemo“, istakao je Nešić.

On je podsetio da su bivši radnici Mašinske i Elektronske industrije, „Gradjevinara“ i drugih firmi želeli da odu u Beograd kako bi dobili pisani dokaz da je država obavezna da im isplati zaostale zarade.

„Svih ovih godina koliko se borimo za zaostale plate, mi zapravo nemamo nikakav papir da se neko bavi ovim našim problemom. Nemamo nikakav dokaz da grad pokušava da nam pomogne“, rekao je Nešić.

Gradski većnik resorno zadužen za privredu Mihajlo Zdravković naglasio je da grad Niš pokušava da reši problem zaostalih zarada radnika, mada je Vlada Srbije prava adresa za rešavanje tog problema.

„Nakon formiranja nove Vlade biće nastavljeni pregovori o isplati zaostalih plata. Verujem da smo veoma blizu konačnog rešenja“, izjavio je Zdravković.

On je kazao da je Vlada Srbije prethodne srede usvojila zaključak koji će omogućiti da zaposleni koji potražuju zaostale zarade dobiju jednokratnu pomoć od 10.000 dinara.

Za isplatu zaostalih zarada i jednokratne novčane pomoći, Centru za socijalni rad u Nišu prijavilo se 6.212 radnika, a pravo na novčanu pomoć ima nešto više od 5.000 radnika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.