U trendu

Maturante najviĆĄe zanima IT i medicina

Maturanti su i ove, kao i prethodne godine, najzainteresovaniji za studije medicine i informacione tehnologije, pokazali su rezultati istraĆŸivanja o izboru studija.

Na trećem mestu je filologija kao izbor za studije, a ekonomija koja je proơle godine bila u prva tri izbora, ove godine je tek na četvrtom mestu kada je u pitanju izbor maturanata.

I dalje je prisutan blagi pad interesovanja za studije prava.

Prilikom izbora studija anketiranim budućim studentima je najbitnije da studiraju ono ơto ih interesuje i ơto vole, ali je visoko na skali i primenjivost znanja stečenog u praksi, kao i mogućnost zapoơljavanja.

Oko 73 odsto maturanata planira da bude na budĆŸetu, a ako ne uspeju u toj nameri, viĆĄe od polovine njih će finansirati roditelji.

Za medicinu i filolologiju, za kojima vlada interesovanje kad su u pitanju studije, nema dovoljno ponude poslova.

Najveći sklad između ĆŸelja maturanata i potreba trĆŸiĆĄta vlada u oblasti IT-ja.

Većina anketiranih (64 odsto) budućih studenata ĆŸeli da studira kako bi stekli viĆĄe znanja u oblasti koja ih interesuje, a oko 46 odsto smatra da je sa diplomom lakĆĄe naći posao.

Odluku o izboru studija, anketirani budući studenti su doneli na osnovu svojih interesovanja, mada je sve veći procenat onih koji su svesni isplativosti određene profesije.

Oko 90 odsto ispitanih planira da upiĆĄe drĆŸavni fakultet.

Najčeơći razlozi za odabir drĆŸavnog fakulteta su, prema stavovima ispitanika, da oni imaju bolju reputaciju, nude bolje znanje od privatnih, priznatiji su (čeơće akreditovani od privatnih) i očekuju da će sa zavrĆĄenim drĆŸavnim fakultetom imati veće ĆĄanse za zaposlenje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.