U trendu

Mediji i NVO osudile način izveštavanja o sporu s Hrvatskom

Predstavnici medija i nevladinih organizacija osudili su današnje izveštavanje pojedinih beogradskih listova povodom pograničnog sukoba Srbije i Hrvatske, ocenivši da mediji huškaju na rat i šire govor mržnje.

„Nedopustivo je da danas naslovne strane novina u Srbiji izgledaju kao devedesetih godina, sa ratnohuškačkim tekstovima, punim govora mrznje“, navodi se u saopštenju koje potpisuju Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija i brojne NVO, među kojima su Fond za humanitarno pravo, Praksis, Inicijativa mladih za ljudska prava i druge.

Oni su na današnjoj skupštini Poslovnog udruženja asocijacije nezavisnih lokalnih medija „Lokal pres“ pozvali predstavnike vlasti da se jasno ograde od takvog načina izveštavanja, jer se u suprotnom može smatrati da podržavaju takav uređivački koncept.

Učesnici skupštine su urednicima i novinarima listova koji izveštavaju na nedopustiv način ukazali na moguće posledice i pozvali ih da se pridržavaju etičkih i profesionalnih standarda, dodaje se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.