U trendu

Mediji ključan faktor u borbi protiv korupcije

Mediji u Srbiji treba da budu ključni faktor u borbi protiv korupcije, a državne institucije efikasnije i bez političkih uticaja, zaključeno je danas na skupu povodom Medjunarodnog dana borbe protiv korupcije.

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić izjavila je da institucije u Srbiji, pre svih pravosudje, treba da budu efikasnije i oslobodjene uticaja politike.

„Treba ozbiljno da radite da biste imali pravo da kažete – pustite me da radim svoj posao“, poručila je Tatjana Babić predstavnicima državnih institucija.

Sa druge strane, ona je istakla i da mediji ne smeju da sude i presudjuju i da je takvo stanje nedopustivo.

Predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović navela je na skupu posvećenom ulozi istraživačkog novinarstva u borbi potiv korupcije da je neophodna transparentnost tokova novca u finansiranju medija, kako iz državnih, tako i iz stranih izvora i medjunarodnih organizacija.

Ona je dodala da, kada je transparentnost u pitanju, isti aršini treba da važe za državne institucije, ali i za medjunarodne organizacije koje nisu lišene političke agende.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović rekao je da je država generator korupcije u medijima.

„Sve dok ne budu transparentni tokovi finansiranja medija državnim novcem imaćemo korumpirane medije i korumpirane novinare“, rekao je Obradović.

Predsednik NUNS-a je kazao da je u Srbiji stvoren sistem zavisnosti medija od finansiranja državnim novcem, a ne tržišno od onih koji konzumiraju medije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.