U trendu

Medjureligijski dijalog u Beogradu

Predstavnici Islamske zajednice Srbije, Srpske pravoslavne crkve i Katoličke crkve večeras su u Beogradu izrazili spremnost za unapredjenje medjureligijskog dijaloga u koji je uključena i jevrejska zajednica.

Učesnici skupa „Ono što nas povezuje, ono što nas spaja: medjureligijski dijalog kao šansa“ u amfitetaru Fakulteta islamskih nauka su izrazili zadovoljstvo što razgovaraju o toj temi.

Skup je organizovan uz podršku Konard Adenauer Fondacije čiji direktor Norberg Bekman-Dirkes je istakao da je dijalog jedini rešenje za postizanje dogovora u svim oblastima.

On je rekao i da će skupovi poput večerašnjeg nastaviti i na druge teme, poput ekonosmih i i društvenih.

Reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović smatra da dijalog može biti religijski ili verski jer, kako je slikovito objasnio „svi isti vazduh dišemo“.

Slične stavove izneli su mitropolit zagrebačko ljubljanski Porfirije i nadbiskup Stanislav Hočevar, koji su takodje izrazili žaljenje što skupu, zbog bolesti ne prisustvuje rabin Isak Asiel.

Porfirije je ukazao da vera ne može biti ideologija, a da su svi ljudi stvoreni kao „dijaloška bića“: „Dijalog je da druge prihvatimo onakvim kakvi jesu“.

Hočevar je ocenio i da u sadašnjem vremenu ne treba dozvoliti da „dijalog postane neka vrste mode“ ili nešto nametnuto.

Prema njegovim rečima, dijalog je poziv na poštovanje različitosti i omogućavanje svima da žive slobodno.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.