U trendu

Mekalister: Ključni razgovori Srbija-Kosovo u Briselu 23. juna

Izvestilac Evropske komisije za Srbiju Dejvid Mekalister rekao je danas u Beogradu da će naredna runda razgovora predstavnika vlada Srbije i Kosova 23. juna biti ključna i za normalizaciju odnosa i za otvaranje pregovaračkih poglavlja za Srbiju ove godine.

„Da bi se otvorila prva poglavlja ove godine obe strane će morati da pokažu napredak … i sledeća runda dijaloga u Briselu će biti ključna za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine“, rekao je Mekalister na Ekonomskom samitu Srbije.

Istakao je da je dogovor koji je postignut o pravosuđu na severu Kosova bio veliki napredak i da ga treba primeniti.

„I Beograd i Priština bi trebalo da učine dodatne korake u normalizaciji odnosa, da bi pokazali posvećenost i kredibilitet“, rekao je Mekalister i dodao da još ima mnogo otvorenih pitanja.

Ukazao je na značaj regionalne saradnje, kao jednog od ključnih elemenata za evrointegracije na tom delu Balkana.

Na skupu je razmatrano pitanje da li će zemlje Zapadnog Balkana ulaziti odvojeno u EU ili će se sečekati da njih nekoliko ispune uslove.

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport je rekao da se, kad je reč o napretku u evrointegracijama, svaka zemlja gleda zasebno.

On je istakao da je Crna Gora najviše napredovala ka EU i da se nada da će Srbija, koja malo kasni, uskoro uhvatiti korak, dok sve druge zemlje kaskaju.

Devenport je dodao da se neće čekati da sve zemlje istovremeno uđu u EU.

Govoreći o regionalnoj saradnji, on je istakao da su nedavne posete premijera Albanije Srbije i premijera Srbije Albaniji veoma pozitivan znak, i da bi saradnja Srbije i Albanije mogla da postane model dobrih odnosa na Balkanu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar