U trendu

Mekalister: Put ka EU dug, imate prijatelje u Briselu

Izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Dejvid Mekalister izjavio je u Beogradu da je, posle otvaranja prva dva pregovaračka poglavlja, Srbija na putu ka Evropskoj uniji, koji je dug, ali na kome u Briselu ima puno prijatelja.

On je, povodom sastanka u Privrednoj komori Srbije (PKS), u izjavi novinarima, rekao da se večeras sastaje i sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, a sutra sa predstavnicima političkih partija u Skupštini.

„Moja glavna poruka jeste da čestitam Srbiji na otvaranju prva dva poglavlja. To je veliki uspeh za srpsku politiku i društvo i treba da iskroistite ovaj trenutak. Vi ste na putu ka EU. To je dug put i treba da nastavite sa dobrim radom da bi mogli da otvorimo što više poglavlja u 2016“, naglasio je Mekalister.

On je istakao da Srbija ima puno prijatelja u Briselu, među kojima je i on.

Mekalister je kazao da Srbiju smatra vrednim delom Evrope, te naglasio da će ući u EU kada bude spremna.

„Trenutno još niste spremni, ali sam optimista da ćemo sigurno videti Srbiju kao članicu“, kazao je on dodajući da je članstvo u EU dobro za građane, društvo i privredu.

Mekalister je, takođe, rekao da je izradio nacrt rezolucije o Srbiji o kojoj će uslediti debata u EP i koja bi trebalo da bude usvojena u februaru.

„Došao sam da čujem šta mislite o nacrtu rezolucije. Videćemo koliko će biti amandmana na nju, ali se očekuje da će biti oko 200“, istakao je on.

Na sastanak u PKS je došao, kako je objasnio, kako bi se informisao o radu komore, jer u Nemačkoj, odakle potiče, komora ima veoma važnu ulogu, jer je bitan glas privrede.

On je posebno pohvalio rad PKS posebno po pitanju regionalne saradnje i dobre kooperacije sa Kosovom, ali i rad sa srednjim i malim preduzećima.

Srednja i mala preduzeća su stub evropske ekonomije, a tako i u Nemačkoj, te bi trebalo da budu i u Srbiji, smatra Mekalister.

On je ocenio da je još ostalo puno posla, kao što su borba protiv birokratije, pojednostavljenje poreskog sistema.

Predsednik PKS Marko Cadež rekao je da je velika čast što PKS može da ugosti izvestioca EP, kao i da je cilj razgovora pre svega dijalog sa predstavnicima privrede.

On je kazao da će Mekalisteru predočiti šta PKS radi i za šta se sprema da bude servis i glavna podrška privrednicima, srednjim, malim i velikim preduzećima u pripremi na putu ka EU.

„Ogroman je zadatak pred nama da privredi omogućimo takav servis i usluge koje će biti od koristi za veliku utakmicu koja nas čeka na velikom trzištu od 500 miliona ljudi. Ako ovaj period ne iskoristimo najviše će biti oštećena naša preduzeća“, podvukao je Čadež.

On je kazao da je PKS ušla u reorganizaciju i da se nada da će sledeće godine započeti rad sa novom strukturom i dodatnim servisima posebno u oblasti približavanja EU.

Takođe je naglasio da privrednici treba da budu deo dijaloga i pregovaračkog procesa sa EU, jer će oni na najdirektniji način biti pogođeni ishodom pregovora, to jest moraće svakodevno da žive s onim što se bude ispregovaralo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.