U trendu

Migranti koji su krenuli pešice ka Horgošu odustali

Grupa od oko 200 migranata koja se uputila iz Beograda pešice prema Horgošu na granici sa Madjarskom danas je u Indjiji odustala od te namere, rekao je komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić.

Cucić je u izjavi za agenciju Beta ocenio je da je dobro što je „manipulacija tom grupom završena“, kao i da „nije trebalo da krenu ka Horgošu jer nije bilo moguće na taj način, kako su im rekli organizatori, izvrše pritisak na madjarske vlasti da ih puste dalje“.

On je podsetio da je migrantima rečeno da ne dolaze na Horgoš, da su brojevi migrantima koji su uputili zahteve za dobijanje azila podeljeni za dva meseca, kao i da više od 2.000 ljudi čeka sa potvrdama da njihovi zahtevi budu rešeni.

Prema rečima komesara, migranti su se posvadjali kod Indjije, ne veruju više krijumčarima ali ni onima koji su to organizovali, deo njih će odatle krenuti u Šid, deo se vratio, jedan deo čeka na voz.

Cucić je posetio da je reč o migrantima iz Avganistana i Pakistana, koji žele preko Madjarske da udju u neku drugu zemlju EU.

„Reč je o grupi koja ordinira po Srbiji od februara. U toj grupi nema ni jednog deteta ni žene. Ovo je grupa koja je direktno plen krijumčara“, kazao je on.

Migranti su juče prešli preko Brankovog mosta u Beogradu a zatim bez ometanja saobraćaja krenuli pored Palate Srbija ka Hotelu „Jugoslavija“ na keju, kroz Cara Dušana u Zemunu do Batajnice, a potom dalje do Indjije.

Prema rečima Cucića, u Beogradu u parku kod autobuske stanice ima 500 izbeglica, na Horgošu oko 700, na Kelebiji 350.

U  Šidu je na stanicu 180, u Principovcu i Adaševcu 350 a izvan toga u centrima u Tutinu, Sjenici, Bogovadji, Krnjači i Banji Koviljači oko 280.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.