U trendu

Milić: U Srbiji želim da vidim tekovine savremenog modernog društva

Direktorka Centra za evroatlantske studije Srbije (CEAS) Jelena Milić izjavila je danas da će ona i CEAS nastaviti da se zalažu za vladavinu prava i osnovne ljudske slobode bez obzira na pretnje i pritiske pojedinih medija kojima je izložena ta nevladina organizacija.

Milić je na konferenciji u beogradskom Medija centru rekla da će CEAS nastaviti da realizuje sve projekte kojima se bave, kao i da će nastaviti da „realizuju institucionalnu podršku“ koju imaju od Fondacije Džordža Soroša i Fondacije braće Rokfeler, na koju su jako ponosni.

„Ne treba kriti podršku vladavini prava i ljudskih prava i nenasilnim pravima borbe. Mi smo ponosni što smo deo toga, i ništa od toga ne krijemo  –  svi podaci stoje na sajtu odavno“, rekla je Milić.

Na konferenciju CEAS-a pozvano je svega nekoliko medija jer joj se, kako je rekla, može, i jer ta organizacija nije državni organ i ne mora da odgovora na pitanja svih.

Prema njenim rečima, povod za takvu odluku nisu samo natpisi i pritisci upućeni njoj i njenoj organizaciji, već i slučajevi poput direktorke nevladine organizacije u Crnoj Gori MANS Vanje Ćalović i zaštitnika gradjana Saše Jankovića.

Ona je rekla da ne želi da odgovara onima koji su deo „Putinove propagandne mašinerije“, deo „hibridnog rata koji on vodi protiv tekovina modernog savremenog zapada“.

Jelena Milić je dodala da tekovine modernog Zapada želi da vidi u Srbiji i da se njena organizacija za to zalaže.

Milić je na konferenciji rekla i da je pre nekoliko meseci otkazala policijsku zaštitu, jer ne veruje u to, odnosno ne vidi svrhu nakon rušenja objekata u beogradskoj četvrti Savamala, kada je, kako je rekla, na nekoliko sati totalno suspendovana pravna država.

Pravna zastupnica CEAS Judita Popović rekla je da u novinama i na društvenim mrežama ima puno komentara protiv Jelene Milić kojima se huška na nasilje, zbog kojih je podneto više krivičnih prijava, ali da ni na jednu još nisu dobili odgovor.

„Kakva smo mi to država koja ne može da zaštiti one čija su prava ugrožena“, upitala je Popović.

Ona je kazala i da je nepozivanje svih medija na konferenciju čin javnog protesta i poruka da je sloboda izražavanja u Srbiji znatno ugrožena, što znači i da postoji problem sa demokratijom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.