U trendu

Milosavljević: Beo zoo vrt dobija prostor za pingvine

Pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević najavio je izgradnju prostora za pingvine u Beogradskom zoo vrtuu i dodao da su, u saradnji sa Segedinskim zoo vrtom, pingvini već obezbeđeni i čekaju novi dom u Beogradu.

„U okviru obnove Zoo vrta realizuje se i izgradnja kaveza za velike ptice grabljivice, koji neko vreme nije u funkciji. Do kraja godine će biti završeni pripremni radovi i izrada kaveza kako bi se ptice što pre našle u novom prostoru“, rekao je Milosavljević.

On je takođe najavio i obnovu pijaca, među kojima će Kalenić prva dobiti novi izgled.

Milosavljević je, kako je saopštila Gradska uprava, rekao da, osim tri ključna stuba za privlačenje investicija – javno-privatnog partnerstva, grinfild investicija i procesa privatizacije, Beograd ima veliki potencijal u projektima svojih JP, koji podrazumevaju poboljšanje života građana, ulepšavanje grada, oplemenjivanje ukupnih sadržaja i sportsko-rekreativne i turističke ponude.

Među najznačajnijma su i, smatra, obogaćivanje kapaciteta JP „Ada Ciganlija“, uređenje kompleksa Hipodroma, izgradnja nedostajuće infrastrukture za životinje…

„Pokrenuli smo proceduru za rešavanje velikog komunalnog problema pijaca. Skoncentrisaćemo se na komunalno uređenje prostora oko pijaca, na rešavanje imovinsko-pravnih problema iz prošlosti, ulepšavanje i oplemenjivanje okolnog prostora“, rekao je on.

U prvoj fazi, koja je započeta, dodao je, potpuno će biti promenjen vizuelni identitet pijaca, rešeni urgentni komunalni problemi i krenuće se sa zamenom i postavljanjem tipskih objekata.

Milosavljević je naglasio da je infrastrukturno uređenje prostora oko Ade Ciganlije jedan od prioriteta i podrazumeva sređivanje saobraćajne infrastrukture sa makiške strane, izgradnju vodovoda i kanalizacije, delimično proširenje Starog obrenovačkog puta, izgradnju garaža i novih pristupnih puteva.

Sa makiške strane je, naveo je, u planu izgradnja dve zatvorene javne garaže, a razmatra se i proširenje postojećeg provizornog parkinga na kraju Ade i to podizanjem fast-parka.

Milosavljević je rekao da će Stari obrenovački put biti pretvoren u modernu saobraćajnicu, sa uređenim trotoarima i pripadajućom komunalnom infrastrukturom, te da će do kraja godine biti završen novi urbanistički plan za područje Ade koji predviđa novu ulazno-izlaznu saobraćajnicu iz pravca petlje na Čukarickoj padini.

Prema njegovim rečima, Grad će i dalje raditi na oplemenjivanju turističke ponude pa su u planu izgradnja bob-staze, akva-parka i drugih sadržaja, a cilj je da se obogate i zimski sadržaji na Adi.

On je najavio i da će u 2016. godini biti zatvoreni neuslovni azili za pse u Padinskoj skeli, Kovilovu i Ovči, a pokrenuta je i procedura za rešavanje nedostajućeg groblja za kućne ljubimce.

Kako je istakao, jedan od većih projekata na kojem se intenzivno radi je uređenje kompleksa Beogradskog hipodroma, a trenutno se rešavaju imovinsko-pravni odnosi.

„Tu treba dodati i rekonstrukciju Tašmajdana koja je uveliko u toku, izgradnju male hale u Areni, rekonstrukciju i vraćanje Pionirskog grada deci. Trudićemo se da identifikujemo još projekata koji dosta znače našim sugrađanima kako bismo život u Beogradu učinili boljim i interesantnijim“, zaključio je Milosavljević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.