U trendu

Ministar kaže da zahtev prosvetara nije opravdan

Ministar prosvete Mladen Šarčević ocenio je danas u Čačku da zahtevi prosvetnih radnika za povećanjem plata i rešavanjem viška zaposlenih „u ovom trenutku nisu baš tako opravdani“.

Ministar je nakon sastanka sa rukovodstvom lokalne samouprave i čačanske Gimnazije kazao da su ekonomski pokazatelji takvi da se ozbiljnije povećanje zarada prosvetnih radnika može očekivati tokom 2018. godine.

„Ako je povećanje plata, u uslovima MMF-a i nekih restrikcija države, za prosvetu veće od ostalih delatnosti, onda je to putokaz da će u svakom sledećem povećanju zarada prosveta imati više, jer je red da se primanja prosvetnih radnika izjednače sa ostalima“, rekao je Šarčević novinarima.

On je dodao da su vrata Ministarstva prosvete „širom otvorena“ za sve sindikate prosvetnih radnika i da „ne moraju da kucaju“.

U svim čačanskim školama časovi se danas održavaju skraćeno, u trajanju od 30 minuta, jer su prosvetni radnici u jednodnevnom štrajku upozorenja zahtevajući povećanje plate za 12 odsto, rečeno je agenciji Beta u „Sindikatu obrazovanja Čačak“ (SOČ), koji je član Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Ministar prosvete dodao je da će ove godine učenici maturirati po starom modelu, ali da je u planu uvodjenje medjunarodne mature i državne mature koja će kako je naveo, omogućiti učenicima da odjednom konkurišu na neograničen broj fakulteta.

„U 2018. godini uvodimo medjunarodnu maturu u srpske škole i to je nešto što je najprestižnije u gimnazijskom obrazovanju. Što se tiče uvodjenja državne mature mi pre toga moramo da znamo u kakvom su stanju školske ustanove. Promena načina maturiranja je proces i pre usvajanja novog modela uslediće pilot projekat“, kazao je Šarčević. 

On je rekao da je Ministarstvo prosvete uvažilo primedbe prosvetnih radnika iz Čačka za eksternu evaluaciju i da se slaže da je spoljnom nadzoru škola nedostajao predmetni nadzor časova.

„Predmetni nadzor će biti uveden. Mi ovih dana raspisujemo konkurs i uvodimo još 200 saradnika, najbojih praktičara iz srpskih škola, koji će učestvovati u školskim nadzorima“, rekao je Šarčević.

Odgovarajući na pitanje novinara da li vršnjačko nasilje u školama može biti zaustavljeno, Šarčević je rekao da će za rešavanje tog pitanja Ministarstvo raditi „na dva fronta“.

„Jedan je preventiva, više sporta, kulture i nauke u školama, a drugi je veća odgovornost porodice. To znači da škola sa porodicom pravi odredjeni ugovor. Jeste obrazovanje besplatno, ali to ne znači da roditelji nemaju i obaveze, a ne samo prava“, rekao je ministar.

On je dodao da postoji plan da saveti roditelja budu mnogo bitniji u saradnji sa školom, „da pomognu, a ne da budu samo kontrolori“.

Ministar prosvete danas je u Čačku prisustvovao otvaranju Parka znanja u Regionalnom centru i održao sastanak sa direktorima osnovnih i srednjih škola Moravičkog okruga.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar