U trendu

Ministarstvo ne sumnja u dobronamernost Poverenika

Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije saopštio je danas da to ministarstvo nikada ne bi pustilo u skupštinsku proceduru zakon na koji je Poverenik za informacije od javnog značaja imao bilo kakve zamerke.
 
Ministarstvo je navelo da ne sumnja u dobronamernost Poverenika i da im nije bila namera da njegov rad predstavi u ružnom svetlu, ali da su bili „prinudjeni da odgovore Povereniku koji je bez razloga uneo nemir medju gradjane i u lošem svetlu predstavio rad Ministarstva na Predlogu zakona o stanovanju i održavanju zgrada“.

„Jedino što smo naveli je da smo neprijatno iznenadjeni, jer nas je pre samo dve nedelje poverenik Šabić zvanično obavestio da nema nikakve zamerke na predlog zakona“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su se o Predlogu zakona pozitivno izjasnila sva ministarstva u Vladi Srbije, Privredna komora Srbije, poverenici i zaštitnik gradjana i da je Predlog zakona tek nakon toga ušao u skupštinsku proceduru.

„Zahvalni smo Povereniku na podsećanju da je kao predlagaču zakona naša odgovornost najveća, kao što verujemo da Poverenik zna da upravo zbog odgovornosti koju imamo, ministarstvo nikada ne bi pustilo u skupštinsku proceduru zakon na koji je Poverenik imao bilo kakve zamerke“, dodaje se u saopštenju.

Poverenik je juče ocenio da Predlog zakona o stanovanju i održavanju stambenih zgrada, koji je u proceduri u Skupštini Srbije, može da povredi privatnost lica, odnosno zaštitu podataka o ličnosti.

„Predlogom Zakona predvidjeno je uvodjenje u naš pravni sistem potpuno novih instituta, kao što su upravnik i profesionalni upravnik, kojima se u okviru širokih ovlašćenja u postupanju i upravljanju zgradom, izmedju ostalog poverava uspostavljanje i vodjenje evidencije o svim vlasnicima posebnih delova, svim vlasnicima samostalnih delova i svim licima kojima su zajednički ili posebni delovi zgrade izdati u zakup, odnosno na korišćenje po nekom drugom osnovu“, navedeno je u saopštenju poverenika.

On je naveo da iz Predloga zakona nije jasno šta je sve svrha obrade tih podataka, da li će se i kome dostavljati ti podaci i kako će se čuvati.

Nakon toga ministarstvo je saopštilo da je „neprijatno iznenadjeno“ apelom poverenika za informacije od javnog značaja u zaštitu podataka o ličnosti Rodoljuba Šabića, da se još jednom oceni opravdanost rešenja iz zakona jer je ranije naveo da nema primedbi na Nacrt zakona.

Šabić je na to odgovorio da nije dobro da se „prećutkuju bitne činjenice“ i da se njegov dobronameran apel predstavlja u ružnom svetlu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.