U trendu

Ministarstvo odbacuje kritike Vojnog sindikata Srbije

Ministarstvo odbrane Srbije odbacilo je večeras kritike Vojnog sindikata Srbije u vezi sa postavljenjima u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije i saopštilo da su tvrdnje sindikata „netačne i tendeciozne“.

„Vojni sindikat Srbije očigledno ne želi da se stvari u sistemu odbrane menjaju nabolje i nema za cilj dobrobit svih zaposlenih. Ne kritikuje Vojni sindikat zato što želi da se u Srbiji stvari promene nabolje, da se ide napred, već zato što želi da se ne radi po zakonu i da se na odgovorna mesta ne postavljaju vojna lica, bez mrlja u karijeri“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je ministar odbrane, u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, a na osnovu ličnog uvida u stanje u oblasti vojnog zdravstva i detaljne analize mogućih kandidata, dostavio u julu 2015. godine nadležnom državnom organu predlog kandidata za postavljenje na dužnost načelnika Uprave za vojno zdravstvo Ministarstva odbrane.

U saopštenju se navodi da je taj predlog „nažalost bez obrazloženja odbačen, a od ministra odbrane je zatraženo da dostavi predlog za drugog kandidata, sa čim se ministar odbrane zbog nejasnih kriterijuma nije saglasio“.

„Ministar odbrane je, takodje, u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, krajem prošle godine dostavio nadležnom državnom organu predlog za postavljenje kandidata na mesto načelnika Vojnomedicinske akademije. Medjutim, navedeni predlog je ponovo bez obrazloženja odbačen, a od ministra je zatraženo da dostavi predlog za postavljenje odredjenog kandidata na to mesto“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je ministar odbrane ostao pri svom stavu i nije predložio sugerisanog kandidata.

„Napominjemo da se ni Uprava za vojno zdravstvo ni VMA ne nalaze u organizacijskom sastavu Vojske Srbije, već su organizacione jedinice Ministarstva odbrane potčinjene ministru odbrane“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da, što se tiče popune formacijskog mesta načelnika Uprave vojne policije, ministar odbrane nije inicirao postavljenje jer je čekao stav i mišljenje načelnika Generalštaba, budući da se ta uprava nalazi u sastavu Vojske Srbije.

„S obzirom na to da je predlog načelnika GŠ stigao, ministar odbrane će postupiti u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima“, navelo je Ministarstvo odbrane.

Vojni sindikat Srbije ranije danas je saopštio da podržava odluku predsednika Srbije Tomislava Nikolića o pokretanju postupka postavljenja pojedinih oficira na upražnjena formacijska mesta, uključujući i mesto načelnika VMA, dok je istovremeno kritikovao ministra odbrane zato što nije preduzeo ništa po tom pitanju više do godinu dana. 

Dnevnik Blic pisao je prethodnih dana da je Nikolić, kao glavnokomandujući Vojskom, prekršio zakon i dopisom obavestio Ministarstvo odbrane da je doneo odluku da Dragan Dinčić bude postavljen na mesto načelnika VMA. List je naveo da je Dinčić lekar tašte predsednika Srbije i da je zato predložen na funkciju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.