U trendu

Ministarstvo privrede ugrožava srpsku IT industriju — udružimo se protiv štetnih subvencija

Ministarstvo privrede subvencijom od 4,4 miliona favorizuje jednu softversku kompaniju na uštrb celog sektora — dobre namere mogu voditi veoma štetnim posledicama. Pridružite se u pozivu da se ova subvencija otkaže.

U Danasu je objavljena informacija da će država podstaći rast i razvoj 6 stranih kompanija, među kojima je 5 fabrika po unutrašnjosti zemlje i engleska softverska kompanija Endava, koja je prošle godine na tržište Srbije ušla kupovinom jedne od najvećih domaćih softverskih kompanija, dobro poznatog i poštovanog beogradskog PS Techa.

Problem sa ovom odlukom je što država na ovaj način favorizuje stranu kompaniju i nagrađuje je za zapošljavanje na tržištu rada na kome svakako nema dovoljno kadra za kompanije koje već posluju odavde. Podrškom Endavi država neće postići povećanje zaposlenosti, već će samo prebaciti radno mesto onima koji su već u radnom odnosu.

Iznos ovog podsticaja je 4.4 miliona evra, i dolazi iz budžeta, odnosno — iz poreza nas građana i naših preduzeća.

Trenutno najveći izazov za IT industriju i kompanije u njoj je zapošljavanje stručnog kadra, kojeg trenutno nema dovoljno da zadovolji sve potrebe ovog sektora. Ovo potvrđuje i procena Ekonomskog instituta, koja kaže da bi u Srbiji moglo da se zaposli čak 30.000 ljudi u ovoj industriji, kada bi imali potrebne kvalifikacije.

Da sumiramo — sve IT kompanije u Srbiji se bore za veoma ograničenu količinu softverskih stručnjaka, koja se procenjuje na 15.000.

Kako se navodi u Danasu:

U Beogradu preduzeće iz sistema britanske Endava grupe planira da investira u proširenje kapaciteta za razvoj softvera.

Plan predviđa ulaganje od 4,4 miliona evra u opremu, prostor i zapošljavanje 324 nova radnika na neodređeno vreme u narednih nekoliko godina.
Dakle, imamo situaciju da sve IT firme u Srbiji “muče muku” da zaposle nove ljude, i ulažu značajne vremenske i novčane resurse kako bi mogle da ih privuku i zadrže. Ovo je, naravno, posebno izazovno startapima — malim inovativnim srpskim firmama koje bi možda jednog dana mogle da izrastu u naš novi Nordeus.

Ali, sada imamo situaciju da mi kao država dajemo ogroman podstrek jednoj velikoj stranoj kompaniji da može da lakše zapošljava srpske radnike — tako što će novcem od ove subvencije moći da im daje bolje radne uslove, bilo da su u pitanju plate, radno okruženje ili druge beneficije. Tehnički, dajemo prednost jednoj firmi u odnosu na sve druge, i pritom — firmi u stranom vlasništvu.

Državni podsticaji IT industriji su legitimna stvar — neporecivo je da su aktivnosti države odigrale odlučujuću ulogu u razvoju Silicijumske doline i izraelske IT industrije. Međutim, tu su u pitanju bili podsticaji inovativnim domaćim startapima.

Šta nam je činiti?

Čini nam se kao da je podrazumevani instinkt naše zajednice da ima i deli stavove poput “banana država”, “čim se država uhvatila IT-a krenula je da ga uništava” do “eto zašto treba otvarati firme u inostranstvu”.

Verujemo da je najkonstruktivniji potez koji možemo da imamo to da krenemo od pretpostavke da su u ovom slučaju po sredi bile dobre namere kako Ministarstva privrede tako i pomenute firme, i da probamo da im objasnimo da ova subvencija uspostavlja opasan presedan i preti da nanese štetu domaćoj IT industriji, a posebno startapima i preduzetnicima.

Interesantno je da ova vest stiže u trenutku kada iz vlade stižu glasovi o želji da se domaća IT industrija ojača, što zvuči ohrabrujuće u teoriji, ali u praksi deluje kao da se donose odluke koje domaću IT industriju oslabljuju.

Ukoliko je namera da se ovaj novac potroši za jačanje IT industrije, ono što će velika većina predstavnika ove zajednice reći je — uložite u kreiranje novih stručnjaka: povećajte kvote na fakultetima, podržite kvalitetne programe prekvalifikacije, uvedite informatičke predmete u obrazovanje, itd..

Zbog svega navedenog predlažemo pokretanje peticije kojom pozivamo Ministarstvo privrede da otkaže ovu subvenciju, kako bi na taj način održala “zdravost” najzdravije domaće privredne grane, kako ne bi gušila njen rast, i učinila srpski IT sektor motorom razvoja domaće ekonomije.

Pozivamo vas da peticiju popunite i da ovaj članak podelite dalje svojim kolegama i poznanicima iz IT sektora.

24č od objavljivanja članka, peticiju je popunilo 2300 ljudi.

Potpišite i vi…

(Vukašin Stojkov, startit.rs)

Napišite i vi šta mislite o ovoj temi na Forumu Krstarice…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar