U trendu

Dostaviti informacije o „Juri“

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić naložio je danas Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja da bez odlaganja, najkasnije u roku od pet dana novinarki dnevnog lista Danas dostavi informacije o inspekcijskim kontrolama u fabrikama „Jura“ u Rači, Nišu i Leskovcu.

U saopštenju poverenika je navedeno da to ministarstvo novinarki lista Danas treba da dostavi i informacije o tome da li je inspekcija rada od „Jure“ u Nišu dobila na poklon automobile.

Ministarstvo je dužno da o izvršenju rešenja izvesti poverenika u roku od sedam dana od prijema tog naloga.

„Ministarstvo po zahtevu novinarke za pristup informacijama uopšte nije postupalo, a nije ni nakon njene žalbe povereniku, u ostavljenom roku da se izjasni, opravdalo razloge svog nepostupanja“, saopštio je Šabić.

On je kazao i da je u konkretnom slučaju, interes javnosti dodatno pojačan izjavama predstavnika nekoliko sindikata i jednog broja radnika, u kojima su uslovi rada u navedenim fabrikama predstavljeni kao izuzetno teški i loši.

„U navedenim izjavama izražavano je i nezadovoljstvo neodgovarajućim odnosom inspekcije rada, a kao razlog za to navodjeno je i to da je ‘Jura’ inspekciji rada donirala automobile, a u javnosti, su se takodje pojavile informacije o tome da su predstavnici te kompanije potvrdili da su inspekciji donirali automobile navodeći da je to ‘zahtevalo ministarstvo'“, dodao je Šabić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.