U trendu

Miščević: Prijem Kosova u Unesko bio bi štetan presedan

Šefica pregovaračkog tima Srbije sa Evropskom unijom (EU) Tanja Miščević izjavila je danas da bi prijem Kosova u Organizaciju UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) bio presedan koji bi naneo štetu daljem funkcionisanju te organizacije.

„U međunarodnim organizacijama ima, na žalost, puno politike i ono što Srbija može da uradi je snažna diplomatska aktivnost, razgovor i objašnjavanje u Unesko koliko bi takav presedan naneo štete daljem funkcionisanju same organizacije“, rekla je Tanja Miščević za RTS povodom zahteva Kosova za članstvo u Unesko.

Miščević je navela da je Srbija kao članica Unesko već protestovala i dodala da države koje nisu članice UN, teško mogu da postanu članice Unesko.

Ona je ukazala da se na Kosovu nalazi kulturna baština koja nije mala i koja nije samo srpska, nego civilizacijska tekovina i da se time mora baviti i Unesko.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uputio je juče pismo generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki Munu povodom namere Kosova da postane članica Uneska, u kojem je naglasio da je za Srbiju to neprihvatljivo.

„Kosovo kao teritorija shodno važećoj i obavezujućoj rezoluciji SB UI 1244 (1999), pod upravom Ujedinjenih nacija, u kom kontekstu se ne može smatrati državom kao subjektom međunarodnog prava, ne može se samim tim kvalifikovati ni za prijem u Unesko“, naveo je Dačić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar