U trendu

Mnogi otkriju da im doprinosi nisu uplaćivani tek kad se razbole

Predsednik Samostalnog sindikata Srbije Ljubisav Orbović izjavio je danas da ne postoji precizan broj ljudi koji rade na crno, ali da se zna da je njihov broj veliki i upozorio da se često dešava da zaposleni tek kad se razbole, otkriju da im doprinosi nisu uplaćivani.

„Vrlo često oni i ne znaju da rade na crno i shvate to tek kada krenu kod lekara za šta im je potrebna overena knjižica koju ne mogu da overe jer im doprinosi nisu plaćeni“, rekao je Orbović.

Orbović je ocenio da je rad na crno rak rana srpskog društva, ali i šire.

„Najviše nas boli što radnik dodje da se žali da nije prijavljen, da radi na crno, a ne sme ni da nam kaže svoje ime jer može da izgubi posao“, naveo je Orbović u Palati Srbija, na dvodnevnoj regionalnoj konferenciji „Suzbijanje rada na crno i unapredjivanje prva zaposlenih“.

On je dodao da će se sindikati, žestoko, zajedno sa ostalim nadležnim službama, boriti za prava radnika.

„Potrebno je da damo novu snagu u rešavanju tog problema, interes je da se zaštite radnici, jer oni često ne smeju da prijave poslodavce strahujući za posao i svoju budućnost“, kazao je Orbović.

Na skupu je govorila i predstavnica Medjunarodne organizacije rada Maria Luz Vega koja je ocenila da je borba protiv rada na crno globalni fenomen.

Rad na crno je fenomen koji je štetan za tržiste rada i trebalo bi zajedno saradjivati na njegovom suzbijanju, rekla je Vega.

Predstavnik UGS Nezavisnost Zoran Stojiljković ukazao je na značaj dostojanstvenog adekvatno plaćenog rada kome doprinosi dobar socijalni dijalog.

Predsednik izvršnog odbora Unije poslodavaca Srbije Andreja Brkić naveo je da zanemarljiv broj poslodavaca svesno i namerno krši propise.Prema njegovim rečima, u cilju suzbijanja rada na crno neophodno je pored kaznene politike pojačati i stimulativnu politiku, smanjiti namete.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)