U trendu

Mogerini: Moja poruka je jasna, rešeni smo da nastavimo s procesom proširenja

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini rekla je danas u Parizu da je njena poruka vrlo jasna, a ona je da je EU rešena da nastavi s procesom proširenja.

Posle samita EU-Zapadni Balkan u Parizu, ona je rekla da je današnji sastanak došao u posebno vreme kada je vrlo važno za Evropsku uniju da „ponovo potvrdi svoju spremnost za evropsku integraciju Balkanskih zemalja, svih njih“.

„Mi radimo svakodnevno sa svakom od njih da napravimo korake ka evropskoj integraciji Zapadnog Balkana. To je vrlo važno za mir i stabilnost, ali takodje i za bezbednost evropskih gradjana“, rekla je Mogerinijeva i dodala da je vrlo važno da se to sada kaže i da evropske institucije, počevši od Evropskog saveta, budu kredibilne u tom procesu.

Na samitu Zapadnog Balkana i EU u Parizu o migrantskoj krizi, regionalnoj stabilnosti i saradnji, učestvovali su lideri Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije, kao i Hrvatske, Slovenije, Austrije, Nemačke, Italije i Francuske, kao domaćina.

Federika Mogerini naglasila je da je važno da EU podrži reformsku agendu balkanskih zemalja, na kojoj, po njenim rečima, sve te zemlje „vrlo predano i vrlo dobro rade“, i da je u interesu EU da ta reformska agenda uspe i da se proces proširenja nastavi.

„Tako da je današnja poruka jasna, mi ćemo nastaviti (proširenje)“, rekla je visoka predstavnica EU. 

Ona je rekla da se pažnja često usmerava na interesovanja zemalja Zapadnog Balkana ka evropskim integracijama, i dodala da je ta integracija takodje važna i za bezbednost Evropske unije, i da su migrantska kriza i rizik od radikalizacije u regionu pokazali da treba blisko saradjivati s tim zemljama.

„Ovo je posebno važno danas posle rezultata britanskog referenduma jer nekad u EU imamo problema u identifikovanju dodatne vrednosti evropskog projekta“, rekla je ona i ukazala da je na Zapadnom Balkanu  očigledno da je proces integracije u EU doneo pozitivne stvari za gradjane i da postoji evroentuzijazam u regionu koji EU treba da podstiče.

Rekla je da je bilo važno održati ovaj sastanak danas i da će EU svakodnevno raditi na tome da taj proces pridruživanja postane realnost za svaku od šest zemalja koje su uključene.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar