U trendu

Molba beogradskih biciklista Deda Mrazu

Uz molbu Deda Mrazu da na ulice Beograda donese biciklističke trake i staze, gradski biciklisti završavaju ovu godinu aktivizma u subotu popodne novogodišnjom, 57. grupnom mesečnom vožnjom Kritična masa.

„Ove godine smo vredno radili, protestovali, i pokrenuli neka pitanja u gradu, ali kako sada stvari stoje, izgleda da ćemo popravku Brankovog mosta, normalnu biciklističku stazu do Ade Ciganlije, biciklističke staze ili trake u centru grada moći da tražimo samo od Deda Mraza, jer gradska vlast nije mogla da napravi ni sto metara staze pored rekonstruisane pumpe Dejton“, piše u najavi gradskog udruženja „Ulice za bicikliste“ (https://www.facebook.com/uguzb/).

Poslednje ovogodišnje subote prazničnu atmosferu u Beogradu ulepšaće „Novogodišnja Kritična masa“. Biciklisti će se okupiti od 16.30 na Trgu Republike, u vožnju kroz centar grada, dugačku devet kilometara, kreću u 17 sati.

Mada ima dva pokretna muzička sistema, Udruženje poziva učesnike da ponesu i svoje sisteme, pištaljke, trube i vuvuzele, i pripreme zvonca, jer „odavno nismo pravili buku“, da ukrase bicikle i da ne zaborave na obavezno prednje i zadnje svetlo.

Posle vožnje sledi BICI-ŽURKA u prostoru Magacina, ulica Kraljevića Marka 4.

Novac koji se prikupi namenjen je za dalju organizaciju Kritične mase i za ostale aktivnosti udruženja „Ulice za bicikliste“. „Trebaće nam novac za prostor, papir, štampanje, farbu, platna, bedževe, nalepnice i sve ostale rekvizite potrebne da mase izgledaju veselije, ali i da gradskoj upravi pošaljemo po neku poruku!“, piše u najavi.

Trasa 57. grupne vožnje Kritična masa je na http://ridewithgps.com/routes/11509799.

Agencija IBikeBelgrade će i ovoga puta besplatno pozajmiti bicikle onima koji bi želeli da dođu na Kritičnu masu, a nemaju svoj bicikl.

Kritična masa, koja se krajem svakog meseca održava u više od 300 gradova sveta počev od 1992, grupna je vožnja ulicama grada koja za cilj ima podizanje svesti o ravnopravnom učešću biciklista u urbanom saobraćaju. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.