U trendu

Moramo da školujemo kadrove za rad, a ne za biro

Škola mora da školuje kadrove za rad, a ne za biro, izjavio je danas ministar prosvete Mladen Šarčević i dodao da će dualno obrazovanje da se uvodi postepeno u onoj meri koliko je, kako je rekao, privreda spremna da primi kadrova.

„Imali smo za mesec dana u četiri grada ozbiljne sastanke privrednih komora, kompanija i škola. Vodićemo dva paralelna sistema, dok ne dođe do sistemskih promena zakona koji govori o srednjem stručnom obrazovanju“, rekao je ministar gostujući na B92.

Brojni su problemi, kako kaže, detektovani u obrazovnom sistemu, te da je prvi korak u njihovom rešavanju bilo drugačije organizovanje, da će uloga roditelja u narednom periodu biti jasnije izražena, da neće moći da se manipuliše sa njihovim učešćem u organima upravljanja.

Odgovarajući na kritike da roditelji ne mogu da ocenjuju nastavnike on je rekao da postoji ocenjivanje od strane roditelja kroz eksternu evaluaciju i da se zna koji cilj želi da se postigne.

„Naravno da ne može domaćica da oceni profesora fizike, ali učenici i roditelji znaju da li je nastavnik pedagoški dobro orjentisan, da li želi da pomogne, da li na vreme dolazi na čas“, rekao je ministar.

Govoreći o bezbednosti dece u školama on je rekao da će se nastojati da bezbednost dece bude apsolutno zagarantovana i da škola preuzme odgovornost.

“ Ako ih samo „bog čuva“ na ekskurziji ili se potuku u dvorištu, onda se postavlja pitanje ko je odgovoran- naravno škola“, kaže ministar i dodaje da će biti neophodno savezništvo škola i roditelja, što je prirodna pojava.

Upitan za viškove u školama on je rekao da viškova ima, ali da misli da će biti dovoljnoh radnih mesta da se svi oni zbrinu i da ne bi trebalo da niko ostane bez posla.

Ne vidi problem u tome što dolazi iz privatne škole u koju je išao premijerov sin, i dodaje da pitanje veruje li neko njemu lično.

„Mnogo gradova smo posetili, ljudi prepoznaju energiju da se nešto promeni“, zaključio je ministar.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.