U trendu

Mreža organizacija apelovala na pomoć migrantima

Članovi organizacija koji čine mrežu „Refugee Aid Serbia“ apelovali su danas na pojedince, kompanije i organizacije da pomognu migrantima koji se nalaze u parku kod Autobuske stanice u Beogradu.

Predstavnici mreže su na konferenciji za novinare u Beogradu pozvali građane da u periodu od 10 do 16 časova donesu hranu, odeću, higijenu za odrasle i decu  u Miksalište u Mostarskoj ulici broj 5, prostor u kom svakodnevno oko 500 migranata dođe po pomoć.

„Želimo da obezbedimo bolje uslove tim ljudima, pogotovo jer dolazi zima. Neophodni su tuševi, natkrovljavanje prostora u Miksalištu, odeljak za majke s bebama, zatvoreno skladište, zasebno i izdvojeno igralište za decu, kao i veliki šator sa grejanjm, mobilne kuhinje, mašine za pranje i sušenje veša, kao i obezbeđivanje održivog sistema finansiranja rada. Potrebni su nam i volonteri“, izjavio je direktor Mikser Hausa (House) Ivan Lalić.

On je najavio da će uskoro biti otvoren i račun za novčane uplate, kao i veb-sajt na kome će moći da se vidi spisak najneophodnijih stvari za pomoć.

Kako je istakao predstavnik organizacije Sačuvajmo bebe Srba Jovanović, u Miksalištu je svakodnevno pregledano oko 50 dece, a pomoć donese oko 100 osoba.

Predstavnik pedijatrijskog doma zdravlja Ped Medik (Medic) Miloš Babić rekao je da postoji puno dece kojima je potrebna pomoć i ukazao na neophodno angažovanje više zdravstvenih ustanova.

Mrežu „Refugee Aid Serbia“, osim Mikser Hausa, organizacije Sačuvajmo bebe i Ped Medika, čine i organizacije ADRA Srbija, Save the Children, Fondacija Ana i Vlade Divac, Info centar za azilante, Catalyst fondacija, GivingBack Serbia, Belgrade Foreign Visitors Club.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.