U trendu

Muižnieks: Savet Evrope traži da se novinari na Balkanu zaštite od napada

Savet Evrope (SE) pomno prati stanje slobode medija i izražavanja na Zapadnom Balkanu, „a kad je reč o Srbiji i Crnoj Gori i dalje je od primarne nužnosti da se novinari zaštite od nasilja, a SE dobija izveštaje o napadima i pretnjama novinarima u celom regionu“.
To je danas, u Briselu, na konferenciji „Spik-ap“ (Speak-up) o slobodi medija na Zapadnom Balkanu i u Turskoj, izjavio komesar za ljudska prava SE Niels Muižnieks.

On je posebno upozorio na pogubne posledice pritisaka, pretnji i napada na novinare i predočio da je stav SE da istrage vlasti moraju da dovedu do kažnjavanja vinovnika i nalogodavaca napada i pretnji novinarima.

Muižnieks je naveo da se velika pažnja posvećuje demonstracijama i pravu na proteste u zemljama Saveta Evrope i dodao da, „kad je reč o situaciji u Crnoj Gori nužno je da novinari i profesionalci u medijima mogu da izveštavaju bezbedno i slobodno, a dužnost je policije da ih zaštiti“.

Komesar za ljudska prava SE je rekao da „pozdravlja u Srbiji sprovedene inicijative oko finansiranja medija“ i napomenuo da će pratiti kako se to primenjuje.

On je zatražio da „političari prestanu da iznose huškačke komentare na račun novinara i druge vidove pritiska u Srbiji i Crnoj Gori“, posebno ukazavši na neophodnost da optužbe za klevetu više ne budu krivično delo.

Muižnieks je podvukao veliki značaj etičkog novinarstva, a naglasio je da je veoma bitno da se izbegne uplitanje države, ali i da mediji u regionu treba sami sebe kritički da posmatraju, da se osvrću i na sopstveno izveštavanje o ranjivim grupama.

Takođe je rekao da je javno upozorio na veliku opasnost i štetu zakona kojima se proširuju ovlašćenja službi bezbednosti u sferi informisanja u EU i na Balkanu, što ugrožava bezbednost izvora informacija za novinare.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.