U trendu

Muslimani u Srbiji danas slave Kurban bajram

Muslimani u Srbiji danas slave prvi dan jednog od dva najveća praznika u Islamu – Kurban bajram ili praznik žrtve.

Reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović čestitao je Kurban bajram svim muslimanima, poželevši dobro zdravlje, uspeh u životu i radu, kao i sreću u porodici ljudima širom sveta koji žele mir i dobro čovečanstvu.

„Obaveza je naša da svojoj domovini budemo blizu i da bdijemo nad njenim mirom i sigurnošću. Zato želim srećan Bajram svim muslimanima, moleći Boga za dobro zdravlje, uspeh u životu i radu, kao i sreću u porodici ljudima širom sveta koji žele mir i dobro čovečanstvu. Bajram Šefir Mubarek Olsun“, poručio je reis.

Iz Islamske zajednice Srbije su najavili da će centralna bajramska molitva biti održana u 6.30 u Bajrakli džamiji, nakon čega će biti poslužena bajramska sofra.

I predsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) muftija Mevlud Dudić čestitao je vernicima Kurban bajram uz poruku da je taj praznik prilika da se okrenemo oko sebe i pogledamo šta je sa našim roditeljima, decom, komšijama, jer ono što čovek želi sebi treba i drugima da želi.

Praznik traje četiri dana, a kao žrtva se prinosi ovca ili goveče, što znači približavanje Bogu, približavanjem ljudima.

Prinošenje žrtve značajan je deo hadža. Taj obred obavljaju svi koji za to imaju mogućnosti. Običaj je da se meso od kurbana deli sirotinji, komšijama i rodbini.

Kurban bajram se naziva i hadžijski zato što se toga dana završava glavno godišnje hodočašće Kabe u Meki.

Inače, hadž je jedna od pet glavnih verskih obaveza za punoletne pripadnike islamske vere, ukoliko su u mogućnosti finansijski da podnesu taj trošak, a da ne dovedu u pitanje normalan život porodice.

Prvog dana praznika obavlja se bajramska molitva – Bajram namaz.

Svi muslimanski verski praznici računaju se po mesečevoj, a ne po sunčevoj godini, a Kurban bajram uvek pada dva meseca i deset dana posle Ramazanskog bajrama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar