U trendu

Mustafa kaže da će ZSO biti formirana

Premijer Kosova Isa Mustafa izjavio je da će Briselski sporazum biti primenjen i da će Zajednica srpskih opština biti formirana, ali i da će Priština nastaviti da insistira na ukidanju srpskih paralelnih institucija na Kosovu.

„Dok traje dijalog u Briselu, srpska vlada nominuje ili odredjuje paralelne organe u školstvu i zdravstvu u kosovskim opštinama“, rekao je Isa Mustafa za Radioteleviziju Vojvodine, u svom prvom intervjuu za neki srpski medij.

Dodao je da je formiranje paralelnih institucija neprihvatljivo za kosovsku stranu i najavio da će se dalji dijalog ticati procesa ukidanja paralelnih srpskih struktura.

„Sve dok Srbija ne ukine ove institucije, činiće se da nije voljna da učestvuje u adekvatnoj normalizaciji“, kazao je Mustafa.

Dodao je da se loše oseća kada ide u Brisel na razgovore, a njegovim sugradjanima još uvek nije omogućena vizna liberalizacija sa zemljama EU.

Kako je najavio, jedna od tema prvog ovogodišnjeg susreta s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem biće aviosaobraćaj.

Mustafa je kazao da će razgovarati o postizanju sporazuma o železničkom i vazdušnom saobraćaju izmedju Beograda i Prištine, ali i Makedonije.

Dodao je da će to omogućiti da se skrati vreme letova, smanje troškovi, naročit troškovi transporta robe u železničkom saobraćaju.

On je rekao da se povremeno čuje s predsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem i da su poslednji put razgovarali zbog poplava na Kosovu.

„Nemamo problem u komunikaciji. Pozvao me je da iskaže spremnost Srbije da pomogne prilikom saniranja posledica poplava koje smo imali“, rekao je Mustafa.

On je kazao da na Kosovu nema političke krize, jer vlada ima dvotrećinsku većinu u skupštini.“Skupština i vlada mogu da funkcionišu bez ikakvih problema, ali opozicija kao opozicija ima svoje razloge da ometa“, dodao je Mustafa.

I Srbija, sa druge strane očekuje formiranje Zajednice srpskih opština, a da će pregovori biti teški smatra direktor Kancelarije Vlade Kosova za Kosovo i Metohiju Marko Djurić

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.