U trendu

Mustafa: Važan korak u procesu evropskih integracija

Premijer Kosova Isa Mustafa izjavio je da je preporuka za ukidanje viza za gradjane Kosova koju je danas usvojila Evropska komisija veliki dan i značajan korak Kosova u procesu evropskih integracija.

Evropska komisija predložila je danas Savetu ministara EU i Evropskom parlamentu da gradjanima Kosova uvede režim bez viza za boravak do najviše tri meseca u šengenskoj zoni EU.

„Ovo je veliki dan za Kosovo, jer preporuka o liberalizaciji viza je odluka od velikog višedimenzionalnog značaja. Kosovo je napravilo korak u evropskim integracijama“, kazao je Mustafa na konferenciji za novinare sa šefom delegacije EU i specijalnim izaslanikom EU na Kosovu Samuelom Žbogarom, koji mu je zvanično predao odluku o preporuci ukidanja viza.

Kosovski premijer je rekao da je današnja odluka rezultat opredeljenja gradjana Kosova za prozapadne vrednosti.

„Svaki naš uspeh na unutrašnjem i spoljašnjem planu ne bi bio moguć bez podrške medjunarodnih partnera. Imali smo snažnu saradnju tokom ovih godina“, kazao je Mustafa.

On je dodao da je „svaki uspeh zajednički uspeh gradjana i medjunarodnih partnera“. „Uprkos pooštravanju kriterijuma, Evropska komisija je pozitivno odlučila“, kazao je Mustafa.

Ministar za evropske integracije Kosova Bekim Čolaku je na istoj konferenciji kazao da je od danas počeo „ravnopravni tretman gradjana Kosova i EU“.

„Ovom odlukom je potvrdjena činjenica da je Kosovo uspešno i ovim su otvorena vrata Kosova za učlanjenje u EU. Ovo je kraj izolacije i rezultat je ozbiljnog angažovanja, a ne poklon Evropske komisije“, kazao je Čolaku.

Šef delegacije EU na Kosovu Samuel Žbogar je rekao da je današnji dan veliki dan za Kosovo i da se oseća veselo i zadovoljno.

„Od prvog dana na Kosovu stalno sam bio upitan od svih kada će se dogoditi liberalizacija. Ja sam rekao vrlo brzo. To se danas dogodilo, ja sam veoma zadovoljan što sam ovde s vama na ovaj dan“, kazao je Žbogar i čestitao gradjanima Kosova preporuku Evropske komisije o ukidanju viza.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini boraviće sutra na Kosovu i obratiće se poslanicima Skupštine Kosova povodom preporuke o ukidanju viza, potvrdjeno je iz kabineta kosovskog premijera.

Prištinski mediji su pozivajući se na izvore iz Vlade Kosova javili da će se tokom posete Mogerinijeva razgovarati o viznoj liberalizaciji i produženje mandata Euleksa, kao i o pitanjima vezanim za dijalog sa Srbijom, sa posebnim osvrtom na sporazume koji se ne sprovode.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar