U trendu

Na pravosudje i dalje utiče politika

Na pravosudni sistem u Srbiji i dalje utiče politika, a sprečava se i konkurencija u toj oblasti, zaključeno je danas na debati o rezutatima i perspektivama reforme pravosudja u zemlji.

„Nemamo konkurentnost i u pravosudje ne dolaze ni približno najbolji.  Stvari značajno zavise od politike i vapi se za ljudima sa vizijom“, rekao je sudija apelacionog suda Miodrag Majić u Beogradu.

On je ocenio da politički ambijent u Srbiji stvara uslove za funkcionisanje pravosudja, te da mu se čini da promena nakon šest godina otkako se sprovode reforme nije vidljiva.

Majić je dodao da u pravosudju već odavno nema konkurencije, da mladi ljudi odustaju od bavljenja tom profesijom jer je „igra unapred odredjena“.

Predsednik Upravnog odbora Udruženja tužilaca Srbije Radovan Lazić naveo je da kontrolu nad tužilaštvom potpuno preuzima vlada, a da se čitav sistem pravosudja ne oslobadja uticaja, pre svega, izvršne vlasti.

„Mi smo stalno u reformi i svaka od reformi, imam utisak da vraća stanje unazad da bude gore nego što je bilo ranije“, ocenio je Lazić i dodao da je iz pravosudja izostvljeno načelo pravičnosti.

Prema njegovim rečima, načela ostaju samo deklarativna, a u suštini se sve radi kako se ništa ne bi promenilo.

Pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović kazao je da se Srbija nalazi na „dobrom početku reformi“.

„Pred nama je sad tek početak promena koje treba da dovedu do nivoa razvoja pravosudja koji će nam omogućiti da budemo na nivou učlanjenja u Evropsku uniju. Ovo je tek početak, jer da smo mi već završili posao, mi bismo se učlanjivali u EU, a ne bismo otvarali pregovore koji će da traju. Imamo šansu, a da li ćemo je iskoristiti, to ostaje da vidimo“, rekao je Backović.

Potpredsednik Društva sudija Srbije Omer Hadžiomerović ocenio je da je nesreća što smo „na početku reformi i nakon 15 godina otkako se sa tim reformama kreće“.

„Ili ne znamo kako ili nema volje, a moguće je oba što je i najverovatnije. Uticaj politike ne da nije zabranjen, on je obavezan“, rekao je Hadžiomerović.

Advokat Slobodan Beljanski ocenio je da u pravosudnom sistemu postoji samo jedan izvorni problem iz koga proističu sve ostale slabosti.

„To je pitanje da li je pravosudje nezavisno ili samostalno. Ni jedno ni drugo nije prisutno, ne u dovoljnoj meri, nego nekad nije uopšte“, rekao je advokat.

Kako je dodao, nedopustivo je da sudije u tužioci odluke donose pod uticajem politike i javnog mnjenja.

„Ovakva vlast traži ovakvo pravosudje“, naveo je Beljanski.

Debatu „Šest godina reformi pravosudja: rezultati i perspektive“ organizovao je nedeljnik Vreme u saradnji sa Misijom OEBS u Srbiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar